У Грушвиці відкрили пам'ятник Чеславу Янчарському

09 Липня 2021, 17:54
У Грушвиці відкрили пам'ятник Чеславу Янчарському 1093
У Грушвиці відкрили пам'ятник Чеславу Янчарському

У селі Грушвиця відбулося офіційне відкриття пам’ятного знаку видатному польському поету, прозаїку, автора творів для дітей Чеславу Янчарському. 

Саме у Грушвиці пройшло дитинство письменника. Переїхав до Польщі Чеслав у 1939 році, там він і помер, йдеться на сайті Рівнеоблради.

Пам’ятний знак було встановлено за ініціативи депутата обласної ради Романа Стасюка. Завітали на відкриття депутати обласної ради Олександр Набочук, Юлія Назарчук та група волонтерів польської громадської організації «Волинський рейд мотоциктетний».

Роман Стасюк зауважив, що дружні стосунки з поляками вони підтримують не перший рік.

«Ми постійно шукаємо хороші моменти, які нас історично об’єднують з Польщею. Один з прикладів – видатна людина, яка народилася у Грушвиці, а пішла з життя у Польщі. У вересні виповниться 110 років з дня народження Чеслава Янчарського», - додав Роман Стасюк.

В ході заходу Роман Стасюк показав польським байкерам відновлену історичну споруду пожежного депо в селі Дібрівка. Воно було побудоване чеськими переселенцями у 1923 році.

Нагадаємо, що разом з рятувальниками Роман Стасюк відбудували приміщення та відновили пожежний інвентар.

Також делегація відвідала чеське кладовище в селі Мартинівка. Це село також було засноване чехами – переселенцями. На території кладовища у 1926 році було збудовано римо-католицьку каплицю. У 2018 році Роман Стасюк також зробив реставрацію каплиці.

 

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024