Загубились документи про розмір зарплати: що робити, щоб обчислити пенсію

27 Липня 2021, 17:54
Втрачено документи про розмір заробітної плати 672
Втрачено документи про розмір заробітної плати

Трапляється, що людина прийшла в пенсійний фонд, щоб оформити пенсію, але не має документів про розмір зарплати для обчислення розміру пенсії.

В основному це стосується періодів трудової діяльності до 1 січня 2004 року – коли набрав чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Про це інформують у Координаційному центрі з надання правової допомоги.

  • Якщо особа з 1 січня 1998 року працювала офіційно, сплачувала податки зі своїх доходів до бюджету держави, роботодавець подавав персоніфіковані звіти до ПФУ, – то тоді особа зможе отримати інформацію про свою заробітну плату (доходи).
  • Якщо ж заробітна плата отримувалась особою до 1 січня 1998 року та така інформація відсутня у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків і Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, то вона визначається виходячи з розміру середньої заробітної плати за відповідною професією (посадою) на підприємстві, в установі, організації, що склалася в кожному місяці роботи, за який втрачено документи про нарахування та виплату заробітної плати (доходу) − за наявності підприємства, де працювала особа, або їх правонаступника.
  • За відсутності відповідної професії (посади) враховують розмір середньої заробітної плати за аналогічною професією (посадою).
  • У випадку ж повної втрати первинних документів про нарахування та виплату заробітної плати (доходу) за відповідний період вона визначається за відповідною професією (посадою) на зазначеному підприємстві, в установі, організації за календарний рік, що передує року, з якого призначається пенсія.

У детальній консультації на сайті дізнаєтесь, як отримати документи про розмір зарплати, якщо:

  • Якщо підприємство, де працювала особа, ще існує або ж є його правонаступник.
  • Якщо підприємство ліквідовано або реорганізовано.
  • Якщо документи не передавались до архівних установ.

 

Консультація тут.

Читайте також: Батько або інші родичі можуть взяти відпустку при народженні дитини: затвердили порядок

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39