Викликають опіки, дурман та сліпоту: які отруйні рослини є на Рівненщині

22 Серпня 2021, 15:30
Отруйні рослини 831
Отруйні рослини

На Рівненщині виявили 142,633 га землі, уражених амброзією полинолистою та впровадили карантинний режим на цих землях. Начальниця відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки Тетяна Волковська розповіла, які ще шкідливі рослини ростуть на території області та як з ними боротися.

Повідомляє Українське радіо Рівне.

Амброзія полинолиста

Тетяна Волковська зазначила, що амброзія входить до переліку карантинних організмів.

«Це досить отруйна трав'яниста рослина з родини айстрових, включена до переліку рослин, які мають статус карантину. Боротися з нею дуже важко, бо це рослина, яка розсіюється насінням, а насінин вона викидає дуже багато. Одна здорова, розвинена рослина може висипати 30-40 тис. насінин, а деякі особини – до 100 тис. насінин», – розповіла начальниця відділу карантину рослин.

Головна спеціалістка департаменту охорони здоров'я Наталія Козлюк зазначила, що рослина може викликати захворювання поліноз, а також викликати в алергіків нежить, сльозотечу, свербіж шкіри, висипання, кашель, сезонні атаки бронхіальної астми.

Борщівник Сосновського

Згідно з інформацією Тетяни Волковської, борщівник Сосновського не віднесений до карантинних організмів. У 2015 році провели аналіз фітосанітарного ризику, який це підтвердив.

«Борщівник сягає до трьох метрів у висоту, з сімейства зонтичних, листя по пів метра в діаметрі, стебло порожнисте. Агресивний у спекотну пору року, коли є волога на шкірі й при дотику воно викликає опік. Розповсюджений у всіх районах, найбільше – у центральних та південних», – зазначила Тетяна Волковська.

Аконіт (борець)

Тетяна Волковська розповіла, що аконіт, або по-народному – борець, – це рослина, яка росте кущиками, має пальчико-роздільне листячко та квітки, які сформовані у китиці синього кольору.

«Аконіт містить отруту у всьому – у стеблі, листках, квітах, сокові. Пилок та нектар з нього отруйний для бджіл, але якщо вони перероблять його у мед, то мед отруйний для людини. Та рослину використовують і в лікувальних цілях», – зазначила Тетяна Волковська.

Беладонна

Тетяна Волковська зазначила, що на території Рівненської області можна знайти беладонну – це висока рослина з розгалуженнями, кубовидна, з родини пасльонових. Найбільше вона зацікавлює малолітніх дітей через свої плоди.

«Плоди беладонни, схожі на маленькі вишеньки і навіть солодкі на смак. Але вони дуже отруйні. Перші ознаки проявляються протягом 20 хвилин – пересихає горло, з'являється хрип у голосі, розширюються зіниці, прискорюється серцебиття. Зафіксовані навіть летальні випадки», – розповіла Тетяна Волковська.

І уточнила: плоди беладонни спричиняють параліч легенів та судинну недостатність.

Блекота, дурман звичайний, Болиголов плямистий, віх отруйний (цикута)

Віх отруйний і болиголов плямистий схожі на вигляд, обидві рослини з родини зонтичних, – повідомила Тетяна Волковська. У віхові дуже отруйне кореневище, яке заповнене світло-жовтою рідиною. Болиголов – нижчий. Обидві рослини нагадують моркву чи петрушку, виростають від пів до одного метра заввишки.

«І віх, і болиголов викликають головний біль, запаморочення. Рослина дурман отруйна вся. Він з яйцевидними листочками і квіточки у формі лійки, має порожнисте стебло. Контакт з ним небажаний», – зазначила начальниця.

Вона пояснила, що блекота візуально схожа на дурман, але має сітчасту перемичку брудно-жовтого кольору і з фіолетовою сіточкою у квіточці. Рослина сягає до 1,5 метра у висоту. Насіння блекоти може зберігатися у ґрунті п'ять років.

«Ці рослини можуть викликати стан наркотичного сну, а в більших дозах – стан божевілля. Отруйні вони навіть у відвар чи при термічній обробці. Колись їх в маленьких дозах використовували для певного лікування, але самолікуванням категорично не раджу. Якщо з'їли чи випили – то потрібно промити шлунок», – сказала Наталія Козлюк.

Вона порадила випити багато рідини, викликати блювоту та прийняти сорбенти – активоване вугілля, «Сорбекс» чи інші, які є в домашній аптечці. Після цього одразу звернутися до лікаря.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024