460 років тому завершили написання Пересопницького Євангелія

29 Серпня 2021, 13:25
Пересопницьке Євангеліє 941
Пересопницьке Євангеліє
Рівно 460 років тому у Пересопницькому монастирі (нині Рівненщина) завершено написання Пересопницького Євангелія. Це відбулося 29 серпня 1561 року. Про це пише Календар Українця.
 
Ця пам'ятка вважається одним із символів української нації – на ній під час інавгурації складають присягу президенти України. Рукописне Євангеліє виготовлене коштом волинської княгині Анастасії Заславської і є визначною пам’яткою староукраїнської мови та мистецтва. 
Всі чотири Євангелія перекладені з церковнослов’янської мови болгарської редакції, з яких Євангеліє від Луки є найближчим до народної мови. На сьогодні це перша відома нам спроба внормувати літературну мову, яку чимало націй зробили значно пізніше. Багата та вишукана орнаментація створена в українському народному стилі.
Євангеліє зазнало непростої долі та дивом збереглось до наших днів.У 1701 році гетьман Іван Мазепа подарував його Переяславському катедральному собору. В 1845 році його оглядав Тарас Шевченко й був захоплений розкішним оздобленням, а головне українською мовою тексту. 
У 1862 році Пересопницьке Євангеліє перевезли до Полтави, де зберігалось у бібліотеці духовної семінарії. В науковий обіг ввів Осип Бодянський. За розпорядження міністра освіти та оберпрокурора Синоду Московської Церкви графа Толстого Євангеліє показали московському імператору Олександру І, після чого воно стало власністю князя Петра Георгієвича, принца Ольденбурзького.
 
Правда, як це не дивно, після смерті князя раритет повернули до семінарської бібліотеки. Можемо лише гадати чому так сталось – чи «власники» не побачили в ньому особливої вартості, чи якісь інші були на це причини. На початку ХХ століття книга передана до Полтавського сховища. Коли у 1941 німці підходили до Полтави його «випадково» запакували до ящика з порцеляною та вивезли до Уфи

Водночас близько 70 тисяч музейних томів згоріли в пожежі. Після війни Євангеліє опинилось у Києві в Києво-Печерській лаврі, де йому не приділяли особливої уваги. І лише 1948 серед непотребу виявив професор Сергій Маслов і передав до Інституту рукопису нинішньої Національної бібліотеки імені Вернадського, де Євангеліє зберігається донині.
 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024