У Рівному відкрили виставку про Крим

19 Вересня 2021, 17:27
Виставка «Крим. Народ. Історія. Справедливість» 987
Виставка «Крим. Народ. Історія. Справедливість»

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку «Крим. Народ. Історія. Справедливість». Подія відбулася 17 вересня. 

Про це повідомляє Рівненська обласна рада.

Науковці Львівського музею історії релігії, які підготували експозицію, мали на меті привернути увагу до історії та культури кримських татар, їхнє життя на півострові. 

Відвідувачам представили 11 банерів, кожен з яких присвячений окремій темі – історії, релігії, мові, культурі, побуту, архітектурі. Міститься також інформація і про визначних особистостей XIX-XX століть, серед яких – політики та культурні діячі Криму. Науковцям вдалося передати основні віхи історії кримських татар лаконічній формі.

Читайте також«Зараз Крим – це в’язниця розміром з півострів»: кримські татари зустрілися з луцькими студентами

Історичне тло виставки доповнюють світлини відомих місць півострова. Це переважно фото культових споруд, традиційного житла. Автори більшості світлин – професійні фотографи з Криму, які після його анексії живуть у Львові. 

На виставці є й фото Ханського палацу в Бахчисараї – єдиного у світі зразка кримськотатарської палацової культури, інтер’єри мечеті, соколиної вежі, мавзолею та інші.

Уперше експозицію побачили львів'яни 18 травня – у 77 річницю депортації кримських татар. Рівне стало першим українським містом, куди львівські науковці привезли свою виставку. А першими відвідувачами експозиції «Крим. Народ. Історія. Справедливість» стали учні Української гімназії.

Читайте також: Анексований чи окупований: які терміни та формулювання є коректними щодо Криму

На відкриття виставки також завітав кримський татарин Менан Менанов, який у 2014 році змушений був залишити рідний Крим і переїхав до Рівного. Він є автором унікального панно «Вишита Україна», яке вже експонувалося у музеї.

Особливість цієї мистецької роботи в техніці: панно складається з 350 тисяч дерев’яних елементів розміром 2/2 мм кожен. Автор використав 12 порід дерева та інкрустував панно бурштином. 

Над цією роботою Менан Менанов працював два роки. Унікальне панно внесене до Національного реєстру рекордів України в категорії «Мистецтво».

Читайте також: У Рівненському краєзнавчому музеї представили унікальне панно-мозаїку

Виставка «Крим. Народ. Історія. Справедливість» працюватиме на подвір'ї музею упродовж місяця. 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024