В Україні оновили правила надання послуги з управління багатоквартирним будинком

27 Вересня 2021, 09:36
Багатоквартирний будинок 751
Багатоквартирний будинок

Уряд схвалив розроблений Мінрегіоном проєкт постанови, яким внесли зміни до Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком та відповідного типового договору. 

Таке рішення ухвалили на засіданні Кабінету Міністрів України, йдеться на Урядовому порталі.

«Запропоновані зміни уточнюють умови, за якими мають надаватися послуги з управління багатоквартирним будинком, зокрема, прибирання прибудинкової території. Завдяки цьому забезпечується прозорість відносин між співвласниками багатоповерхівок та управителями», – наголосила заступниця міністра розвитку громад та територій Наталія Хоцянівська.

Змінами передбачено, що видатки на прибирання та інші послуги з обслуговування будинку та прилеглої території включаються до витрат на управління, якщо земельна ділянка під будинком, а також належні будівлі, споруди та прибудинкова територія, згідно з Державним земельним кадастром, перебувають у власності або користуванні співвласників. 

У разі, якщо прибудинкова територія багатоквартирного будинку не оформлена у власність або користування, такі видатки включатимуться до витрат на утримання будинку виключно за згодою співвласників на договірних засадах та за погодженням з органом місцевого самоврядування меж та площі території, яку співвласники згодні утримувати. 

Ці зміни наберуть чинності з 1 січня 2023 року.

Згідно із законодавством, послуга з управління багатоквартирним будинком включає, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, а також виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем, утримання ліфтів тощо.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024