Вина Португалії: багато цікавого про алкоголь з сонячної країни

23 Жовтня 2021, 15:59
Вина Португалії: багато цікавого про алкоголь з сонячної країни 2221
Вина Португалії: багато цікавого про алкоголь з сонячної країни

Ще кілька років тому про португальське вино чули хіба що у винних бутиках Києва. Сьогодні алкоголь з Піренейського півострова набуває все більшої популярності. Ми розповімо, які найбільш популярні сорти португальського вина можна зустріти в магазинах Рівного, на які різновиди вони поділяються і як їх класифікують.

Різновиди вина з Португалії

Річ у тому, що в Португалії досить сприятливий клімат для вирощування винограду. Історія виноробства в Португалії почалася ще до моменту приходу Римської імперії. Сьогодні є кілька видів португальських вин:

  1. Найпопулярніший з них — портвейн. Цікаво, що назва прийшла з німецької мови. Портвейн вважається найміцнішим типом вина. Його виробляють в регіоні Дору на північ від Порту. Портвейн ділять на кілька підвидів. Наприклад, тауні — вино, яке витримують від 2 до 4 років. Воно бурштинового кольору і насиченого смаку. Рубі — різновид портвейну з яскравими фруктовими нотками у смаку. Вінтаж — портвейн з винограду «видатного» врожаю. Таким його повинні визнати 9 великих виробників вина.
  2. Зелене вино, або португальською Vinho Verde. Вважається, що зеленим його називають через молодість. Однак у цього різновиду португальського алкоголю є і витримані екземпляри. Приклад хорошого Vinho Verde — вино газела з легким фруктовим смаком та ніжним ароматом.
  3. Москатель (Moscatel). Це різновид міцного португальського вина, яке виробляється неподалік від Лісабона. Москатель має ніжний золотистий колір і міцність близько 17%.
  4. Мадера. Vinho da Madeira може бути і сухим, і десертним. Його виробляють з різних сортів винограду.
  5. Ігристе вино Espumante. Воно менш популярне, ніж портвейн, але все ж знайшло своїх поціновувачів. Вважається, що ігристе португальське вино не поступається іспанському Cava або італійському просеко.

Класифікація вин

Португальські вина мають свою класифікацію залежно від якості і характеристик:

  • Denominacao de Origem Controlada (або просто DOC). Це один з найвищих знаків якості, який означає, що вино виробляють із суворим дотриманням технічного процесу, продукт ретельно перевіряється на відповідність характеристикам алкоголю конкретного регіону виробництва.
  • Indicacao de Proveniencia Regulamentada (IPR). Знак якості, ідентичний попередньому. Доводить, що якість вина підлягає суворому контролю.
  • Vinho Regional. Це особлива класифікація алкоголю, який виготовлений в конкретному регіоні з винограду, вирощеного тут же. Причому його кількість від загальної маси має становити не менш ніж 85%.
  • Vinho de Mesa. Просте столове вино, яке заведено вживати під час обіду або використовувати в готуванні різних страв і морепродуктів.

Порада: експерти рекомендують починати знайомство з португальськими винами саме зі столового вина і поступово підвищувати його класифікацію, щоб повноцінно відкрити для себе смак і аромат цього сонячного напою.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024