Як правильно вибрати швелер?

29 Жовтня 2021, 18:35
Швеллер 1258
Швеллер

Швелером називають легкий профіль, який завдяки своїй високій жорсткості і пружності може використовуватися в важко навантажених конструкціях. Цей різновид металопрокату знаходить найширше застосування у всіх видах житлового, офісного, промислового будівництва. Включення міцного швелера в проєкт будівлі, споруди, інфраструктурних об'єктів є гарантією їх стійкості та довговічності, що дозволяє суттєво підвищувати просторість приміщень та їх практичну цінність.

Вибір швелера для конкретного застосування

Завдяки великому вибору швелерних профілів існує можливість підібрати відповідний виріб даного типу для реалізації будь-яких стандартних та нетипових проектів. Виробничі потужності сучасної металургії дозволяють задовольнити попит на швелери, що існує у всіх галузях будівництва від найпростішого інфраструктурного аж до наукомісткого, специфічного, що проводиться у складних природно-ландшафтних умовах.

Основні галузі використання швелерів

Конструктивно швелер є металевою продукцією з П-подібним профілем. Найчастіше швелери використовуються в наступних сферах:

  • будівництві;
  • збирання та монтаж металоконструкцій;
  • відновлення стельових та міжповерхових перекриттів;
  • встановлення малих архітектурних форм, конструкція яких не допускає створення стиків методом зварювання.

Грамотний підхід до вибору швелера

При виборі швелера необхідно ретельно розглянути такі його параметри:

  • категорію;
  • масу;
  • довжину;
  • ширину.

Особливості експлуатації швелерів

Щоб правильно вибрати швелер для потреб того чи іншого будівництва чи ремонту, потрібно добре знати, за якими принципами проводиться класифікація даного виду металопрокату. Нижче наводиться перелік факторів, що лежать в основі поділу швелерів на сорти.

1. Швелери гарячекатані сталеві можуть бути особливого призначення або для типових потреб. Якщо швелер потрібен для стандартних монтажно-ремонтних цілей, то береться металовиріб довжиною від 30 до 100 см. У тих випадках, коли для настилу підлоги та підвішування стелі використовуються перекриття у вигляді балок, швелерні заготовки вибираються з урахуванням протяжності балок, що монтуються. Значення мають геометрична конфігурація балок, якість їх виготовлення, рівність і гладкість їх поверхонь, паралельність граней.

2. Найчастіше архітектор при виборі швелера виходить з того, яка протяжність прорізів, що накриваються даним металопрокатом. При цьому з обох боків від отвору має бути приблизно по 0,7 м припусків, що дозволяють надійно закріпити швелер на зовнішніх або внутрішніх несучих стінах. Важливо також звернути увагу на маркування швелера. Наприклад, профіль з індексом 16 A використовується для встановлення середніх балок, а аналог марки 14A підходить для підвішування крайніх балок.

3. При монтажі вуличних торгових павільйонів, шашличних наметів, кіосків, презентаційних щитів та рекламних стендів застосовується швелер сталевий низьколегований. Він чудово підходить для зведення легких, часових, добре закритих від сильних вітрів конструкцій. Швелери такого типу випускаються на спеціальному профілегнучкому устаткуванні. Деякі різновиди подібних швелерів придатні для складання тентових, фургонних та рефрижераторних установок у кузовах вантажних автомобілів та причепів. Окремі різновиди таких профілів йдуть виробництва рамних автомобільних основ.

4. Швелерна продукція марки 14B призначена для будівництва рухомого залізничного складу.

Якщо вам знадобились швелери будь-якого типу гуртом та в роздріб, то купити такий прокат недорого можна на сайті https://metinvest-smc.com/.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024