Обрали нового керівника Острозької багатопрофільної лікарні: як проходив конкурс

01 Грудня 2021, 10:03
Острозька лікарня 743
Острозька лікарня

В Острозі провели конкурс на заміщення вакантної посади директора КНП «Острозька багатопрофільна лікарня» Острозької міської ради.

Подія відбулася у понеділок, 29 листопада. 

На вакантне місце було лише два кандидати - Віталій Бойко та Сергій Мороз.

Окрім цього, було шестеро членів комісії, які перевіряли пакет документів та визначали переможця конкурсу.

Першим представив себе Віталій Бойко - травматолог Острозької лікарні, який презентував свій план розвитку комунального закладу. Він розповів про те, які недоліки має заклад і як їх виправити.  

Наступним презентував себе Сергій Мороз, раніше займав управлінські посади, зокрема на залізниці. У своїй промові він розповів про способи прибутку для комунального підприємства.

До конкурсу виникає ряд питань.

Питання щодо законності проведення конкурсу

Законодавством визначено, що керівники закладів охорони здоров’я призначаються на посаду уповноваженим виконавчим органом управління власника закладу охорони здоров’я на конкурсній основі (ст. 16 Основ законодавства України про охорону здоров'я, п. 2 Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабміну від 27.12.2017 р. № 1094).

Тобто закон вимагає, щоб власник визначив конкретний виконавчий орган управління, який був би уповноважений на проведення конкурсу на зайняття посади керівника закладу охорони здоров'я.

Для цього органи місцевого самоврядування приймають окремий Порядок проведення конкурсу, в якому визначають який саме орган уповноважений його проводити.

Цікаво, що на розгляд серпневої сесії було винесено проєкт рішення, яким, зокрема, пропонувалось затвердити такий порядок. Згідно зазначеного проєкту рішення щодо проведення конкурсу мала приймати міська рада як орган управління. Однак це рішення так і не було прийнято.

Статутом острозької лікарні також передбачено, що саме Острозька міська рада як засновник організовує та проводить конкурс на зайняття посади керівника підприємства.

Не зважаючи на це, Острозький міський голова 4 жовтня цього року своїм розпорядженням самостійно оголосив конкурс на заміщення вакантної посади керівника лікарні.

З цього логічно мало б слідувати, що міський голова є «уповноваженим виконавчим органом міської ради», але рішень про уповноваження міського голови проводити конкурс Острозька міська рада не приймала, та й міський голова очевидно не є «виконавчим органом», оскільки стаття 11 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» визначає, що виконавчими органами рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи.

Тому питання про законність призначення конкурсу міським головою залишається відкритим.

Питання щодо документів, поданих для участі у конкурсі

Згідно п. 24 Порядку конкурсна комісія перевіряє документи, подані претендентами щодо відповідності установленим вимогам та приймає рішення про допуск претендентів до конкурсу або відхилення їх кандидатур.

В оголошенні про проведення конкурсу серед переліку документів, які подаються претендентом для участі у конкурсі, міститься «конкурсна пропозиція обсягом не більше 15 сторінок друкованого тексту в паперовій та електронній формі».

У кандидата Сергія Мороза була відсутня конкурсна пропозиція в електронній формі, що конкурсна комісія з невідомих причин «пробачила» кандидату.

Питання щодо відкритості конкурсу

Згідно Порядку представники засобів масової інформації мають право бути присутніми на засіданнях конкурсної комісії під час розкриття пакетів документів, поданих претендентами, їх розгляду, під час заслуховування конкурсних пропозицій учасників та оголошення результатів конкурсу.

Орган управління забезпечує ведення відеозапису засідання конкурсної комісії під час заслуховування конкурсних пропозицій учасників. Відеозапис такого засідання конкурсної комісії оприлюднюється на офіційному веб-сайті органу управління не пізніше наступного дня з дати проведення засідання та зберігається на відповідному веб-сайті не менше одного року (наразі ми такий на сайті не знайшли).

Проте голова конкурсної комісії Олександр Харчук не дозволив представникам ЗМІ, присутнім на конкурсі, бути присутніми під час прийняття рішення конкурсною комісією та оголошення результатів конкурсу.

Результати конкурсу

Віталій Бойко отримав 3 голоси від двох представників лікарні та від одного представника профспілки лікарні, але рішення залишилося за трьома голосами представників Острозької міської ради, які обрали Сергія Мороза.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024