На Оствиці зводять надбрамну вежу

23 Грудня 2021, 15:48
Фото: Суспільне Рівне 519
Фото: Суспільне Рівне

У парку історичної реконструкції «Городище «Оствиця» у Рівному завершили перший поверх надбрамної вежі. Її зводять для захисту території від заїзду транспорту, який може пошкодити доріжки парку, розповів керівник клубу історичної реконструкції Юрій Ойцюсь. Він зазначив, що об'єкт має шанси стати також і фотозоною.

Вежу зроблять двоповерховою за зразком споруд Х-ХІІ століть. Майстрів консультували історики щодо тогочасної оборонної архітектури. Будують вежу майже місяць. Про це пише Суспільне.

«Тут цільні колоди, дикий зруб. Приблизно до восьми кубів дерева сюди має піти. Ще не все дерево завезли, будуть ще дошки на підлогу, другий поверх і дах, його вкриємо дранкою, гонтом», – розповів майстер з обробки деревини Олег Петренко.

Читайте також: Засніжена Оствиця на пазлі

Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

При цьому він зізнався, що найскладніше було підняти на висоту шестиметрові колоди й без допомоги волонтерів не впоралися б.

«Я допомагав з колодами, каміння возили. Важкувато зараз працювати, бо сніг і колоди мокрі – незручно брати, вислизають. Але, працюючи так, відпочиваю душею», – каже волонтер Сергій Полонець.

Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Читайте також: Луцькі підземелля планують відкрити для відвідувачів навесні

Будують вежу за гроші меценатів, розповів керівник клубу історичної реконструкції «Оствиця» Юрій Ойцюсь.

 

Читайте також: Хата 1587 року із волинського села є найстарішою в Україні

Завершити будівництво планували до свят, але виникли затримки через пошуки деревини. Приміром, гонт для даху хочуть робити саме з модрини. Після того, як збудують другий поверх і дах вежі, встановлять ворота.

«В першу чергу вона закриє на ніч територію, щоб вандали не проходили. І плюс це дуже крута буде фотозона. Лучники вже мене питають, коли можна буде постріляти з вежі по мішенях. І оглядовим майданчиком вона може бути, бо краєвид з неї гарний», – розповів Юрій Ойцюсь.

Закінчити вежу планують за три тижні.

Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024