У Рівному відкривають Центр вуличних культур: з «хуліганів» зроблять хіп-хоперів

11 Січня 2022, 15:38
Вікторія Мартинюк 1107
Вікторія Мартинюк

Від будівельного сміття і до яскравих стін – декілька місяців роботи.У Рівному на вулиці Орлова,37 на 3 поверсі відкриває свої двері Центр вуличних культур (ЦВК – далі). 

Сіра, непримітна, на перший погляд, будівля, стала ядром для молоді, які бачать в хіп-хопі, паркурі та інших «вуличних» напрямках свободу і самовираження. Раніше у цьому приміщенні був Укртелеком, та згодом «телекомівські» функції стали не такими актуальними, і держава почала його здавати в оренду. А засновниця Центру вуличних культур Вікторія Мартинюк, яка вже 11 років керує «NoName dance and parkour studio», саме шукала будівлю для ЦВК. 

 

Каже, знала одне: що у приміщенні мають бути високі стелі та щоб було дітям комфортно займатися. Зірки на небі зійшлися, і ось вже у першому місяці 2022 року Центр на стадії готовності у 80%. Офіційне відкриття планується вже наприкінці січня.

«На майже 800 квадратних метрах у ЦВК розмістилися чотири зали – дитячий танцювальний і тінейджерський, та ще один на 220 м2 для паркуру. Також тут в нас є зона спілкування підлітків та молоді, окремо – очікування для дітей, тренерська кімната, костюмерна, вбиральня, роздягальня і невеличкий кафетерій. А ще родзинка Центру – прозора стіна, через яку батьки на диванчиках зможуть спостерігати за тренуваннями своїх дітей. Для юних талантів задумала у ЦВК залишити одну стіну нефарбованою. Хочу, аби вихованці студії самі її розмалювали», – розповідає Вікторія Мартинюк.

 

Активні роботи з облаштування Центру вуличних культур тривали декілька місяців. Щоб доводити до ладу майже 800 м2 колишнього радянського приміщення і перетворити його у Центр вуличних культур, долучилися спонсори, меценати, влада. А сама Вікторія –  продала квартиру:

«Якщо говорити мовою цифр, то в наш Центр вуличних культур вкладено понад 850 тисяч гривень. Нулі не пишу навмисно, щоб не так страшно сприймалася сума. Де я взяла ці кошти? Частину дали мої батьки від проданої квартири. Також використала власні збереження, які мали піти на нове житло. Так само, кредити. Батьки наших учнів допомогли фінансами – зібрали 29 500 гривень. А ще хочу подякувати за збудовані стіни, крани, вантажні автомобілі, стабільну матеріальну допомогу і взагалі підтримку Андрію Монічу, Юрію Чабораю, Юрію Ліпському. Окремо дякую Управлінню економіки міста Рівне за конкурс стартапів: проєкт нашого ЦВК виграв 50 000 гривень. Долучалися люди, які просто надсилали кошти на картку. На «косметичні» роботи та меблі залишилось не так багато зібрати: 280 тисяч гривень».

 На меті створення ЦВК Вікторія Мартинюк має проведення щорічні батли з хіп-хопу та змагання з паркуру, навчання понад 500 дітей та підлітків. А ще хоче зібрати представників вуличної культури для створення єдиного інноваційного культурного продукту.

 

«Зараз розумію, що все життя мріяла відкрити Центр. Завжди хочеться чогось більшого. Часто думаю, який слід залишу після себе. Я точно ні про що не шкодую, адже багато дітей звернули на правильний шлях в No Name Dance Studio. Тепер ім’я студії асоціюється з чимось більшим, ніж просто танцями», – зізнається Вікторія.

Наразі в студії є існуючий зал на вулиці Гагаріна у Рівному. Загалом, 6 тренерів і 2 тренерів-новачків «NoName dance and parkour studio» навчають понад три сотні дітей та підлітків також в містах Здолбунів й Дубно та селах Зоря, Дюксин, Деражне. Їхні напрямки – хіп-хоп фристайл, хіп-хоп хореографія та паркур.

Щороку колектив дає звітні концерти, організовує танцювальні батли за участі дітей з міста Рівного та області, організовують майстер-класи із гуру хіп-хопу. А ще «NoName dance and parkour studio» має перемоги в конкурсах «Global Talent», «The Challenge», «LKS», «Get2Groove», «Show Time», «Step up», «Sea Stars». Також за сприяння управління у справах молоді та спорту Рівненської ОДА проводилися заходи з популяризації танцю та паркуру, і в них колектив також брав участь.

Читайте також:  Перемагає «Сам удома»: які новорічні стрічки дивляться відомі рівняни

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024