У Рівному відкрили виставку, присвячену письменнику Олександру Ірванцю

27 Січня 2022, 16:20
Олександр Ірванець 692
Олександр Ірванець

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Олександр Ірванець. Неповне зібрання творів». Окрім творчого доробку, на виставці презентували й світлини письменника різних років.

Про це повідомляє Суспільне Новини.

Виставку відкрили у день народження письменника: 24 січня Олександру Ірванцю виповнився 61 рік.
 

«Крім книжок, які показують його доробок — проза, поезія і драматургія, на виставці представили фотографії, які ілюструють його життя, через різні епохи, знакові події. Одним з таких експонатів є афіша фільму «Поводир». Олександр Ірванець — один зі співавторів — сценаристів цього фільму», — розповіла завідувачка сектору мистецтв музею Тетяна Міненко.

Серед експонатів — одинадцять видань роману «Рівне/Ровно», з яких шість — іноземними мовами.

Зараз Олександр Ірванець працює над оповіданнями та повістю про Рівненщину.

«Я пишу окремо цикл оповідань про Рівненщину. Робоча назва — «ВКЛ». Взагалі це Велике Князівство Литовське. Але в мене ця абревіатура — Волинські коти-легенди. І далі я пишу окрему рівненську повість, яка поки що має робочу назву «Ісмарагд княгині Несвицької». І це теж буде розвиватися у трикутнику — бібліотека, музей, стадіон. І над озерцем, ставком теперішнім, це була притока Усті, буде розгортатися битва світів. Битва добра зі злом», — розповідає Олександр Ірванець.

Він додає: готує п'яте видання роману «Рівне/Ровно», а також його чеський і італійський переклади.

Як повідомили на фейсбук-сторінці Рівненського обласного краєзнавчого музею, привітати поета завітали відомі рівняни та гості міста. Цікаві факти про життя Олександра Ірванця розповів його давній товариш Юрій Андрухович — український поет,прозаїк. Бажали здоров'я та творчих здобутків: Петро Кралюк – український письменник,філософ, письменниця Ірина Баковецька, начальниця міського управління культури Наталія Лозовська, депутатка Рівненської міської ради Олена Хотенко, та гості з міста Луцька, подружжя Коробчуків.

Читайте також: До Луцька з презентацією книги приїде Богдан Коломійчук

Довідково: Олександр Ірванець — український поет, прозаїк, драматург і перекладач. 17 квітня 1985 разом із Юрієм Андруховичем та Віктором Небораком заснував літературне угруповання Бу-Ба-Бу. З початку 2000-х працює в драматургії та прозі. Автор понад двох десятків книг та численних публікацій у часописах і альманахах Європи й Америки. П’єси Олександра Ірванця були поставлені у різних країнах, зокрема у Німеччині, Україні та Польщі. 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024