Музей Уласа Самчука у Рівному відзначив 15-ту річницю відкриття

23 Лютого 2022, 16:07
Музей Уласа Самчука у Рівному відзначив 15-ту річницю відкриття 1109
Музей Уласа Самчука у Рівному відзначив 15-ту річницю відкриття

У вівторок, 22 січня громадськість Рівного зібралася у Літературному музеї Уласа Самчука з нагоди дня його відкриття. 

Нині у музеї  зберігається багато ексклюзивних експонатів, серед яких – видання творів письменника, його світлини, листи, особисті речі. Про це повідомляє Рівненська обласна рада.

Під час заходу ті, хто був причетним до творення музею, поділилися цікавими спогадами, розповівши, як формувалася експозиція.

Читайте також: Архетип Великої матері у творах Уласа Самчука

Улас Самчук – письменник, журналіст, публіцист, редактор, організатор Мистецького Українського Руху в Німеччині, член організації українських письменників «Слово» в Канаді, номінант на здобуття Нобелівської премії. Його творчий спадок, без перебільшень, має світове значення.

Однак шлях творчого спадку письменника до читача був непростим. Навіть ще у дев’яностих, філологи мало знали про творчість Уласа Самчука, пригадує просвітянка Наталя Савчук.

«Спочатку самі вивчали його творчість, а вже згодом ділилися досвідом з колегами, розробляли уроки, навчали учнів, проводили конференції, читали лекції. За ці роки було зроблено дуже багато. Однак все обірвалося у 2012 році, коли твори Уласа Самчука вилучили зі шкільної програми», – зауважує Наталя Савчук.

Читайте також: Улас Самчук: чи повернуть твори письменника до шкільної програми

На тому, що творчість нашого земляка, як ніколи, актуальна саме нині, наголосив і голова обласної ради Сергій Кондрачук

«У час, коли агресор вкотре доводить, що його цинізм безмежний, доречно пригадати назву однієї зі статей Самчука – «Нарід чи чернь?». «Хто ми? Нарід чи чернь? Нація чи маса?» – запитує автор. І відповісти на це запитання зараз надважливо кожному, хто проживає на нашій землі. Адже не достатньо просто констатувати, що Маріуполь, Донецьк чи Харків – це українські міста. Стверджуючи це, важливо розуміти, що люди, які живуть у цих містах, відчувають тяжіння до могил предків, бережуть наші традиції, є носіями культури, розмовляють українською… І коли такою буде переважна кількість людей, тоді це – справді Україна, непереможна і єдина, – зазначив Сергій Кондрачук.

Читайте також: Рівненська майстриня вишила фрагмент «Марії» Уласа Самчука англійською мовою

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024