Як за рік просунулося розслідування смерті 27-річної породіллі у Рівному

29 Травня 2022, 14:42
Катерина Криловець 507
Катерина Криловець

Катерина Кириловець померла у Рівненському пологовому будинку після пологів. На її матці розійшовся рубець від попередніх кесаревих розтинів і навколоплідні води потрапили в легені.

Лікарі казали, що таке стається раз на 10 років, але родина Каті впевнена, що справа у недбалості медиків пологового. Тому родичі написали заяву до поліції. Відтоді минуло трохи понад рік. 4 влада поцікавилась, на якому етапі ця справа зараз.

Мешканка Рокитного Рівненської області Катерина Кириловець померла на 38-му тижні вагітності у Рівненському пологовому будинку.

Це була третя вагітність Каті. Двоє доньок, Анастасію та Дарину, вона народила шляхом кесаревого розтину. Планувалося, що третю дитину – теж дівчинку – народить так само. Від останньої операції ще не минуло двох років.

Вночі 19 травня 2021 року Катя померла. Вочевидь, тріснув рубець на матці, який залишився там від розтину при попередніх пологах.

Матір Каті Ніна Кириловець не може змиритися зі втратою доньки. Зараз вона виховує двох її дітей, старшу та молодшу. А середньою Дариною опікується батько дівчинки та чоловік Каті.

Найменшу дівчинку, яку врятували при розриві матки, назвали Ангеліною. 18 травня їй виповнився рік.

«Серце розривається, Ангеліна маму гукає. Де ж я візьму ту маму? – каже бабуся дівчинки Ніна Кириловець.

Після смерті доньки батьки з допомогою адвоката написали заяву у поліцію. 28 травня 2021-го у Головному управлінні поліції Рівненщини відкрили провадження за підозрою в неналежному виконанні лікарських обов’язків (стаття 140 Кримінального кодексу).

Згодом батьки отримали результати від медичної комісії Управління охорони здоров'я Рівненської міської ради, яка розслідувала випадок смерті Каті.

Там вказано зокрема про «недотримання рівня надання меддопомоги». Заступниця начальника управління охорони здоров'я виконавчого комітету Рівненської міської ради Лариса Обуховська, яка очолила комісію, нам пояснила, що це не означає, що лікарі пологового щось робили не так.

Журналісти запитали у речниці Головного управління Нацполіції у Рівненській області Марії Юстицької, на якому етапі розслідування через майже рік від його старту.

Вона каже, що документи у грудні 2021-го передали на вивчення судово-медичним експертам, які також мають зробити свій висновок. Поки висновку немає, бо в Обласного бюро судово-медичної експертизи велике навантаження, зокрема і через війну. Про це повідомив керівник бюро В'ячеслав Ніконов. У мирний час результати були б готові швидше.

«В нас багато зараз багато поточної роботи із військовослужбовцями. Щодня везуть і 200-ті (загиблі, – ред), і 300-ті (поранені, – ред), і переселенці звертаються з травмами, які отримали [в зоні активних бойових дій]. Ми просто фізично не встигаємо».

Експертиза документів стосовно смерті Каті потребує часу, за словами лікаря.

«Там потрібно опрацьовувати багато матеріалу. Він вже в роботі, але скажу, як є, висновок буде готовий десь на середину червня», – каже В’ячеслав Ніконов.

За результатами експертизи буде зрозуміло, чи передадуть справу до суду, чи провадження закриють.

Мама Каті Ніна Кириловець каже: хотіла б, щоби лікарку її доньки у пологовому відсторонили від роботи назавжди.

«Все глухо. Вони далі працюють. Хотілось би компенсацію, бо треба ростити троє дітей. Я знаю, що лікарку не посадять. Але хоча б щоб з роботи звільнили. Муравська (Світлана Муравська – головна лікарка пологового – авт.) хоча б підійшла до мене, а [лікарка] Голуб навіть не зробила цього».

Нагадаємо, що акушер-гінеколог «Академії здоров'я людини» у Києві Роман Ворона, до якого журналісти зверталися за експертним коментарем, казав, що такий випадок, як у Катерини, буває «один на мільйон».

Алла МАКСИМЧУК

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024