Як обрати SSD-накопичувачі

03 Червня 2022, 19:40
Як обрати SSD-накопичувачі Реклама 1228
Як обрати SSD-накопичувачі

SSD-накопичувачі – сучасна надійна альтернатива HDD-дискам для зберігання даних на ПК. Вони мають багато переваг перед попередниками, але і багато різновидів, тому, перш ніж придбати SSD для комп’ютера, варто розібратися в типах та особливостях цих пристроїв.

Усі твердотільні накопичувачі виготовлені на базі контролера та мікросхем пам’яті без будь-яких рухомих частин – цим пояснюється їхня стійкість до механічних пошкоджень. При цьому SSD різняться за форм-факторами, типами пам’яті та типами підключення – ці характеристики впливають на роботу твердотільного накопичувача, термін його служби, взаємодію з іншими пристроями комп’ютера.

Форм-фактори SSD-накопичувачів: що це і які є види?

Форм-фактор – це зовнішні характеристики диска, які включають його розміри (довжину, ширину і товщину), а також форму, розміщення кріплень і контактів. Існує кілька форм-факторів, одні вже встигли стати класикою, інші зараз вважаються найновішими розробками:

  1. SATA 2.5” – класика, оскільки перші ССД мали саме такий форм-фактор: 2,5 дюйми відповідають параметрам звичайних жорстких дисків. SATA SSD використовують у стаціонарних комп’ютерах та ноутбуках. Для підключення застосовують інтерфейс SANA III або спеціальний адаптер для SD-ROM.

  2. М.2 – друкована плата без металевого корпусу має візуальну схожість із платою оперативної пам’яті. Підключення здійснюється з допомогою роз’єму на материнській платі або адаптера (на місце жорсткого диска). SSD M.2 мають стандарту ширину 22 мм, а от довжини є кілька варіантів від 16 до 110 мм. Ці параметри, зазвичай, вказують у вигляді цифрового позначення. Наприклад, 2242 означає, що ширина плати 22 мм, а довжина 42 мм. Також є 3 види форми ключа – розміщення вирізу на контактній смузі: B Key, M Key, B+M Key.

  3. mSATA SSD або mini-SATA свого часу були дуже популярними, адже, з допомогою відповідного роз’єму, пристрої можна було легко встановити в найтонші ноутбуки та ультрабуки. Однак, з появою М.2, ці ССД втрачають популярність, бо поступаються останнім у швидкості роботи.

Сучасні ноутбуки та ПК найчастіше комплектують твердотільними накопичувачами М.2, однак, у разі модернізації комп’ютера, спочатку треба визначити доступні для нього варіанти пристроїв, а вже потім купити ССД для ПК.

Типи підключення SSD накопичувачів

Інтерфейс підключення – ще один важливий параметр твердотільних дисків. Він впливає на швидкість роботи пристрою. Однак, під час вибору слід враховувати і параметри ССД, і характеристики материнки, і схему підключення: напряму через відповідний роз’єм чи з допомогою перехідника-адаптера. Нині є такі типи підключення:

  • SATA III – один із найперших варіантів інтерфейсу підключення, сумісний із попередніми версіями SATA I та SATA II, тому накопичувач можна встановити на ПК, де материнки мають такий інтерфейс, однак це може спричинити втрату швидкості роботи. Інтерфейс SATA III має пропускну здатність 6 Гбіт/с, однак фактично вона буде в межах 500-600 Мб/с. Цієї швидкості цілком достатньо для домашнього ПК чи роботи із стандартними програмами.

  • SATA-Express – оновлена версія інтерфейсу SATA III із швидкістю до 10 Гбіт/с. Попри кращі показники швидкості, ніж у попередньої версії, цей інтерфейс зараз практично не використовується.

  • PCI-E SSD для підключення використовують шину PCI-Express. Є декілька версій цього інтерфейсу: PCI-Express 4.0 та PCI-Express 5.0 – найактуальніші з них. Крім вибору накопичувача за версією, слід звернути увагу і на кількість використовуваних смуг: ×1, ×2, ×4, ×8, ×16. Кількість смуг (ліній) теж впливає на швидкість передачі даних. Так, PCI-Express 4.0 має швидкість 1,97 Гб/с для однієї лінії, а якщо їх 4 – швидкість становитиме – 7,88 Гб/с.

  • SAS – інтерфейс для корпоративних і серверних комп’ютерів, досягає пропускної здатності 12 Гбіт/с, однак у версіях ССД дисків для пересічних користувачів не застосовується.

Зараз серед найчастіше використовуваних інтерфейсів підключення твердотільних накопичувачів – SATA III та PCI-E.

Типи пам’яті SSD дисків

Тип пам’яті накопичувача впливає на швидкість і довговічність роботи пристрою, а також на його вартість. Розрізняють кілька типів в залежності від кількості рівнів запису:

    • TLC – SSD накопичувачі з трирівневими вічками (комірками). Відповідно у кожне вічко пам’яті можна записати 3 біти інформації. Попри велику місткість вони коштують порівняно недорого, тому користуються популярністю серед пересічних користувачів. При цьому рівень надійності та довговічності таких дисків, як і швидкість роботи – досить низькі.

    • QLC – твердотільні диски з чортирівневими вічками – запис по 4 біти даних в одному вічку позитивно впливає на місткість пристрою, але є і негативна сторона: знижується надійність та довговічність. Тому для домашніх ПК їх можна використовувати, а от для робочих краще придбати надійніший ССД.

    • PLC – п’ятирівневі вічка пам’яті ще більше розширюють місткість пристрою, але залишаються ті ж проблеми, що і в попередніх типів: доводиться обирати між надійністю та доступними обсягами пам’яті за бюджетну вартість.

    • MLC – хоча цей тип пам’яті називається багаторівневим, в одну комірку можна записати тільки 2 біти даних. Пристрої цього типу надійніші і довговічніші за попередні, працюють швидше та витримують до 5 000 перезаписів. Найпопулярніші ССД мають об’єм 256-512 Гб, але є диски і на 1 Тб.

    • SLC – найдорожчі, найнадійніші, найдовговічніші і найшвидші накопичувачі з однорівневими вічками пам’яті. Їх використовують для зберігання дуже важливої і цінної інформації, також пристрої з невеликим обсягом можна придбати, щоб установити на них операційну систему ПК та найважливіші програми – це забезпечує високу швидкість роботи.

Під час вибору накопичувачів користувачі можуть стикаються із позначенням пам’яті V-NAND або 3D-NAND, але це не тип, а спосіб розміщення елементів на чипі. Технологія 3D сучасніша і надійніша.

Якщо ви в пошуках SSD накопичувача для модернізації свого комп’ютера – наш магазин смарт-техніки допоможе вам! У нас на вас чекає:

  • Великий вибір моделей від відомих та перевірених виробників.

  • Зручні варіанти оплати і купівля в розстрочку, кредит, оплату частинами.

  • Швидка доставка транспортними компаніями Нова Пошта, Укрпошта, Ipost і КТС-доставкою.

  • Допомога у виборі та гарантія від виробника на всі товари. 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024