Завершили розслідування щодо головлікаря рівненської екстренки

08 Липня 2022, 09:00
Андрій Бортник 834
Андрій Бортник

Головного лікаря Рівненського обласного центру екстреної меддопомоги Андрія Бортніка облрада не може притягнути до відповідальності. 

Про це 7 липня Суспільному повідомив голова комісії облради Сергій Свисталюк. Службове розслідування проводили через те, що Бортніка підозрюють в нецільовому використанні ковідних грошей.

Комісію для службового розслідування стосовно Андрія Бортніка утворили 16 червня. Згідно з розпорядженням голови облади Сергія Кондрачука від 5 липня, він погодив акт та висновки комісії.

Голова комісії Сергій Свисталюк Суспільному повідомив, що висновки за результатами службового розслідування направили у прокуратуру.

«Це стосувалося позаминулого року, ковідних коштів, які, на думку прокуратури, були розподілені неправомірно. Ми такого вердикту не можемо винести суто юридично, враховуючи, що термін припустимого правопорушення минув, то ми вбачали, що не можемо притягнути керівника навіть до адміністративної діяльності. Наскільки розумію, йдуть судові позови й суд винесе власний вердикт», — озвучив висновки комісії Сергій Свисталюк.

Він також зазначив, що керівництву екстренки й відповідальному за корупційні ризики наголосили на проведенні навчання, аби попередити таки діяння.

У чому звинувачують Бортніка

Головному лікарю екстренки повідомили про підозру в зловживанні службовим становищем 12 січня. У прокураторі заявили, що посадовець призначив премії з ковідного фонду працівникам, які нібито не залучались для надання меддопомоги пацієнтам з COVID-19.

Йдеться про доплати, які працівники диспетчерської служби отримали у квітні та травні 2020 року. Тоді Центр екстреної меддопомоги отримав так звані ковідні гроші на виплату працівникам, яких залучали до роботи з хворими на коронавірус. Окрім бригад, які виїжджали на виклики, гроші отримали також диспетчери швидкої.

Премії керівник Центру екстреної меддопомоги Андрій Бортнік виплатив майже 50 працівникам диспетчерської служби. 10 тисяч гривень він отримав сам, своїм двом заступникам він виплатив майже по 13 тисяч гривень. Таке використання ковідних коштів у обласній прокуратурі назвали нецільовим, оскільки їх виплатили працівникам, які за своїми функціональними обов’язками не залучались до надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19.

Загалом йдеться про доплати у розмірі 436 тисяч гривень. Адвокат головлікаря Андрій Колесник підозру назвав необґрунтованою.

Справа – у суді

17 лютого у міському суді завершили розгляд клопотання обласної прокуратури про відсторонення Андрія Бортника від посади головлікаря екстренки. Суд відмовив у задоволені клопотання прокурора і головлікаря не відсторонили.

Тоді захисник медика Андрій Колесник пояснив, що досудове розслідування у кримінальному провадженні сторона обвинувачення вже завершила.

Раніше Андрій Бортнік коментував справу так:

«Ви пам'ятаєте, тоді навіть маршрутки не їздили. Ви розумієте, як налаштувати людей треба було, щоб вони працювали і виконували якісно свою роботу. Я, як керівник, робив тільки це. Ні про які розтрати взагалі не йшла мова. Все я по закону нарахував. Я нараховував, нараховую і буду нараховувати згідно з чинним законодавством».

На 10:00 28 липня у Рівненському міському суді призначене судове засідання у справі щодо зловживання службовим становищем.

Позиція колективу

Працівники екстренки, з якими спілкувалось Суспільне, вважають, що ковідні премії їм виплатили законно. Диспетчерка Олена Бобик розповіла: коли почалась пандемія коронавірусу, кількість викликів зросла.

У квітні-травні 2020-го, за словами старшої лікарки зміни Любові Волинець, працівники отримували від 1000 до 1500 дзвінків, надавали консультації та призначали необхідне лікування.

«Були випадки, коли люди по дві доби не могли дістатися до родини, вони були на роботі і це все бачив директор центру. Тому нам були виплачені за ті два місяці ці ковідні гроші, десь 3700 і друга виплата була 6000», – розповіла Суспільному старша лікарка зміни Любов Волинець.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024