У Рівному побільшало скарг на переселенців

12 Липня 2022, 17:55
У Рівному побільшало скарг на переселенців 1272
У Рівному побільшало скарг на переселенців

З початку повномасштабного вторгнення росії на українську територію у Рівному склали 74 адміністративні протоколи на внутрішньо переміщених осіб. Всього ж правоохоронці отримали більше сотні викликів.

Про це повідомили під час брифінгу міської ради 12 липня.

Люди скаржаться, що чимало переселенців не хочуть йти на роботу, розпивають алкоголь та порушують громадський порядок.  Були випадки, коли люди залишали на весь день самими малих дітей. 15 внутрішньо переміщених сімей наразі перебувають на контролі в соціальних служб. Хоча реальна кількість тих, хто потребує контролю з боку держави може бути в рази вищою, адже не всі погодилися на оцінку потреб. До війська, аби захищати країну від російських окупантів, біженці також не поспішають.

Протягом останнього часу скарг лише побільшало.

«Багато з них кажуть: «А навіщо працювати? Ми отримуємо соціальну підтримку від держави, від міста, благодійних організацій, різних установ та церков». Але сьогодні вже ми будемо вимагати в таких людей активно залучатися до роботи в місті. Або працюєте, або захищаєте країну! А сидіти на подачках – вибачте, але Рівне довго не буде відноситися так гостинно», – каже міський голова Рівного Олександр Третяк.

Керманич міста закликав людей і надалі повідомляти правоохоронців про підозрілих осіб, а також тих біженців, які порушують спокій у місті. Додав, що до гуртожитків, де оселилися люди з обстріляних територій, вже неодноразово навідувалася поліція. 

Зазначимо, що наразі в Рівному проживає близько 15 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Близько трьох тисяч із яких – чоловіки, придатні до військової служби. Тим часом на облік у місцевий військкомат стали лише 550. 

І попри те, що на облік намагаються поставити усіх, в збройних силах України чоловікам, приїхавши зі Сходу та Півдня країни, не завжди раді. Серед переселенців є чимало чоловіків з кримінальним минулим, судимих за тяжкі та особливо тяжкі злочини.

«Коли ми призиваємо переселенця й привозимо у військову частину, командир підрозділу нам каже, що такі люди їм не потрібні. ЗСУ – не штрафбат! У війську служать свідомі чоловіки, які хочуть захищати країну», – додав під час брифінгу полковник обласного центру комплектування Олександр Ярмошевич.

Військовий зазначив, що добровільно служити у війську прийшли 193 переселенці, двоє із яких – офіцери.

Слід зауважити, що ближче до осені в місті почали говорити про те, аби внутрішньопереміщених осіб виселити з гуртожитків. Оскільки з 1 вересня студентам, які повернуться на навчання, не буде де жити. Наразі в гуртожитках мешкає близько півтори тисячі біженців. 

Міський голова, зокрема, говорив про те, аби люди зі звільнених територій, таких як Київщина, Чернігівщина, поверталися додому, якщо їхнє житло вціліло. Для тих, хто приїхав із територій, де досі тривають активні бойові дії, або ж житло зруйнували окупанти, планували звести модульні будиночки. Втім, над вирішенням цього питання в міській раді Рівного ще працюють. 

 

 

 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024