На озері Басів Кут у Рівному масово гине риба

29 Серпня 2022, 11:23
На озері Басів Кут у Рівному масово гине риба 581
На озері Басів Кут у Рівному масово гине риба

Мор риби на Басовому Куті протягом останніх 10 років – поширене явище. 

Про це повідомляє Держекоінспекція Поліського округу. На телефон «Гарячої лінії» Державної екологічної інспекції Поліського округу надійшло звернення мешканця Рівного, який повідомив, що на озері Басів Кут спостерігається замор водних біоресурсів.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу здійснено виїзд на озеро Басів Кут. Під час обстеження озера виявлено загибель водних біоресурсів.

Спеціалістами Відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції Поліського округу відібрані проби поверхневої води озера Басів Кут в двох точках відбору та річки Устя в одній точці відбору для подальшого лабораторного дослідження вимірювань показників складу та властивостей проб води:

  • перша та друга проба відібрана на озері Басів Кут біля станції прокату човнів та рятувальної станції (з пірса);
  • третя проба відібрана на річці Устя біля кафе “Венеція”.

За попередніми результатами визначень зафіксовано перевищення нормативів гранично допустимої концентрації (ГДК) для водойм господарсько-побутового водокористування: по амонію в 2,1 рази в точці відбору на річці Устя біля кафе «Венеція».

Зафіксовано також низький вміст розчиненого кисню – 1,7 мг/дм3 в точці відбору на річці Устя, що нижче норми ГДК (гранично-допустимої концентрації). Значення ГДК – 4,0 мг/дм3 для водойм господарсько-побутового водокористування.

В точці відбору на озері Басів Кут біля станції прокату човнів вміст розчиненого кисню – 6,9 мг/дм3, в точці відбору на озері Басів Кут біля рятувальної станції вміст розчиненого кисню — 7,7 мг/дм3, в інших точках спостереження та за іншими показниками (нітрити, нітрати, фосфати, хлориди) перевищень не зафіксовано. Температура поверхневої води в точках відбору становила 26,5 градусів.

Державною екологічною інспекцією Поліського округу, в межах повноважень, вживаються заходи інспекторського реагування, про що буде проінформовано додатково.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024