Програма медгарантій 2023: що зміниться за напрямком первинної допомоги

11 Вересня 2022, 12:48
Програма медгарантій 2023: що зміниться за напрямком первинної допомоги 1645
Програма медгарантій 2023: що зміниться за напрямком первинної допомоги

У Національній службі здоров’я України відбулося засідання Робочої групи медичних експертів за Програмою медичних гарантій-2023 за напрямом «Первинна медична допомога».

Члени Робочої групи з питань розробки проєктів специфікацій та умов закупівлі медичних послуг – директори Центрів первинної медико-санітарної допомоги, головні лікарі медичних закладів з різних регіонів країни, провідні науковці галузі охорони здоров’я та представники громадських організацій. Вони обговорили та прийняли перелік пропозицій за пакетом «Первинна медична допомога», йдеться на сайті Національної служби здоров'я України. 

Зокрема, додали у пункт щодо профілактичних заходів для зменшення інфекційних захворювань – проведення вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 для осіб від 18 років і старше, та дітей 12 років-18 років, надали уточнення щодо тестування на вірусні гепатити, а саме типів В і С.

Внесли доповнення стосовно взаємодії сімейного лікаря з фтизіатром з приводу призначення профілактичного лікування особам з латентною туберкульозною інфекцією, згідно з галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я. 

Крім цього, до вимоги щодо надання паліативної допомоги дорослим та дітям розширили пункт, що стосується виписування рецептів для лікування больового синдрому, включаючи потужні опіоїди та інші препарати, що визначені Національним переліком основних лікарських засобів та переліком ВООЗ щодо необхідних медичних препаратів.

Питання надання психологічної допомоги є нині актуальним в Україні. Через військову агресію рф проти нашої країни, чимало українців потребують психологічної чи психіатричної допомоги. Тому фахівці активно обговорювали й питання скринінгу лікарями первинної ланки психічних розладів у пацієнтів та взаємодію сімейного лікаря з лікарем-психіатром.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024