«Раннє виявлення лейкемії допоможе вчасно розпочати лікування та досягти успіху», - лікарка-онкологиня з Рівного

23 Вересня 2022, 11:20
«Раннє виявлення лейкемії допоможе вчасно розпочати лікування та досягти успіху», - лікарка-онкологиня з Рівного 613
«Раннє виявлення лейкемії допоможе вчасно розпочати лікування та досягти успіху», - лікарка-онкологиня з Рівного

Лікарі КП «Рівненська обласна дитяча лікарня» закликають регулярно проводити морфологію крові, адже вона може виявити хворобу на ранній стадії.

Завідувачка центру, лікар-онколог дитячий онкологічного центру комунального підприємства «Рівненська обласна дитяча лікарня» Дана Бокій розповіла про причини виникнення раку крові у дітей, та як вони можуть проявлятися, йдеться на сайті Рівненської обласної ради.

«Гостра лейкемія або рак крові, рак кісткового мозку – є найбільш поширеною пухлиною дитячого віку. В основі лежить неконтрольоване розмноження малігнізованих (ракових) лейкемічних клітин - попередників у кістковому мозку з наступним розповсюдженням в кров та органи лімфосистеми, паренхіматозні органи. Серед основних симптомів - поява на тілі дитини синців незрозумілого походження, зокрема на таких ділянках тіла, якими складно вдаритись; асиметрія частини тіла - ніг, обличчя, що означає зростання пухлини; пухлина на якійсь ділянці тіла; різке схуднення; сильні кровотечі навіть при найменших подряпинах; регулярне швидке втомлення; біль в кістах; збільшення лімфатичних вузлів; збільшення розмірів живота та геморагічні висипання на шкірі», - відзначила Дана Бокій.

Вона зауважила, що усі вище перераховані ознаки, можуть бути сигналом наявності не тільки лейкозу, але і інших захворювань. Тому при появі будь-якого підозрілого симптому в обов’язковому порядку запишіться на прийом до лікаря. Так як тільки він може точно визначити недугу.

Онкоцентр Рівненської обласної дитячої лікарні використовує сучасні методи діагностики та скринінгу онкологічних захворювань у дітей, такі як:

- аналізи крові, сечі, онкомаркери;

- рентгенологічні методи дослідження;

- ультразвукові дослідження;

- комп’ютерна томографія;

- магнітно-резонансна томографія;

- пункція кісткового мозку;

- біопсія пухлинної тканини, тощо.

«Раннє виявлення захворювання допоможе вчасно розпочати лікування та досягти успіху. При правильно поставленому діагнозі і кваліфікованому лікуванні захворювання в дитячому віці виліковне в 90 % випадків», – додала Дана Бокій.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024