Рівненські хірурги провели надскладну операцію на шийних хребцях

23 Вересня 2022, 17:57
Рівненські хірурги провели надскладну операцію на шийних хребцях 886
Рівненські хірурги провели надскладну операцію на шийних хребцях

У Рівненській обласній клінічній лікарні імені Юрія Семенюка вперше провели операцію Хармса.

 

Про це повідомляють на сайті лікувальної установи.

Таке хірургічне втручання назване на честь німецького вченого, ортопеда-травматолога Юргена Хармса, який запропонував найбільш дієвий варіант операції у разі виникнення неврологічного дефіциту при краніо-цервікальній нестабільності – стані, коли нормальні анатомічні співвідношення між черепом та шийним відділом хребта порушуються внаслідок травми чи захворювання.

Суть операції полягає у тому, що 1-й і 2-й шийні хребці інтраопераційно репонуються (вправляються) та фіксуються між собою гвинтово-стрижневою конструкцією. В царині спеціалізації дане оперативне втручання на шийному відділі хребта вважається одним із найскладніших через близьке розташування життєво-важливих структур таких, як хребетна артерія, пошкодження якої може призвести до інсульту у вертебро-базилярному басейні, та шийний відділ спинного мозку, травма якого може стати причиною глибокої інвалідизації чи смерті пацієнта.

Пацієнтом лікарні став чоловік 46 років з унікальною історією. При падінні з висоти у далекому 1997 році у нього був зламаний один з головних стабілізаційних елементів шийно-потиличної ділянки – зубовидний відросток другого шийного хребця. Пацієнту пощастило, адже спинний мозок первинно не постраждав, проте через 25 років почали проявлятись симптоми мієлопатії (дегенерації спинномозкових структур) з неврологічними проявами. 

Після багатьох обговорень даного клінічного випадку з провідними спінальними хірургами України та Німеччини було прийнято рішення провести унікальну операцію: Атланто-аксіальну фіксацію по Хармсу з корекцією міжхребцевого птозу в Обласному центрі ортопедії, травматології та вертебрології Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка. 

Ще у 2017 році досвід проведення таких оперативних втручань Валентин Костянтинович переймав у німецькому містечку Карлсбад, де багаторічним керівником клініки хірургії хребта був всесвітньовідомий професор ортопед-травматолог Юрген Хармс, а зараз його учень Григорій Островський.

На наступний день після операції пацієнт почував себе значно краще, пересувався самостійно, не потребуючи сторонньої допомоги.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024