ДПА з англійської мови: у чому складність

04 Жовтня 2022, 16:21
ДПА з англійської мови: у чому складність Реклама 565
ДПА з англійської мови: у чому складність

ДПА це державна підсумкова атестація для учнів, що здобули початкову, середню або вищу освіту. ДПА має вплив на середні оцінки в атестаті, а потім і на вступ. Для усіх класів ДПА оцінюється 12 бальною шкалою. В 4 класі в ДПА англійська мова не входить, з предметів лише: українська мова, література та математика. Для 9 класів дають 1 годину на виконання 3 типів завдань. Учні 11 класів поділяються на стандартний (максимальна кількість балів 56) та профільний (максимальна кількість балів 72) рівні. На виконання завдань дається 1,5 години.  У 2022 році ДПА було повністю скасовано через воєнний стан країни. А у 2021 році ДПА було скасовано через високий рівень захворюваності коронавірусом. В документах про освіту звільнених від ДПА учнів записали «звільнений/звільнена». 

З чого складається ДПА з англійської мови?

Для 9 класів ДПА з англійської мови складається з 3 різних типів завдань:

  • Listening – Аудіювання

Аудіювання — це слухання та розуміння усної мови. Зазвичай учні прослуховують якусь історію або текст, після чого виконують завдання. Аудіозапис триває від 1-2 хвилин до 3-4 (залежить від навчального закладу). Переважно питання будуть тестовими як «Правда/неправда» та вибір одного правильного варіанту.

  • Reading – Читання

Завдання складається також у розумінні, але вже написаної мови. Учні читають якусь історію, статтю або текст та виконують завдання. Найбільше всього різноманітних завдань в ДПА з англійської на тему читання.

  • Use of English – Використання мови

У завданнях на використання мови дають тексти з пропущеними словами. Такі завдання дають можливість побачити як добре учень знає граматику та лексику. 

  • Писемне мислення

У ДПА лише одне завдання на перевірку мислення, здебільшого треба написати текст на вільну або якусь специфічну тему. Це завдання надає змогу перевірити якість комунікації учня у повсякденному житті.

Хто розробляє завдання для ДПА?

Для ДПА завдання розробляють та укладають вчителі закладу освіти, відповідно до правил та вимог. Готові варіанти завдань затверджує керівник закладу освіти

Хто перевіряє ДПА?

ДПА перевіряють вчителі з того самого навчального закладу, що й учні. Також ДПА у 9 класах проводиться у їх рідних навчальних закладах на відміну від ЗНО. 

Чи можливо оскаржити результат з ДПА?

Оскаржити результати ДПА цілком можливо. Один з батьків може подати скаргу в апеляційну комісію протягом 3 (робочих) днів. Після чого буде відповідь або про відмову задоволення заяви або про її задовільнення. Якщо заяву задовольнили, комісія приймає рішення про зміну результату (оцінки). Повторно атестувати нікого не будуть. 

Підготовка до ДПА

Краще за все починати готуватися влітку або з початку 9 класу. Суть підготовки до ДПА це повторення пройдених тем та повторне вивчення незрозумілих. Підготуватися можна самому використовуючи різні джерела інформації: книги, відеоуроки, старі зошити тощо. Але для деяких учнів це буде занадто важко. Можна піти на курси, це легший варіант, а можливо і набагато кращий. Найкращим варіантом вважається взяти репетитора. Індивідуальні завдання краще допоможуть розібрати погано зрозумілий або неповністю пройдений матеріал. 

Батьки, що знають мову та мають час, можуть замінити репетитора або курси, якщо мають достатню кваліфікацію. 

Підготовлено за підтримки онлайн-школи Easy School.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024