У Рівному відбулась Школа практичної журналістики

06 Жовтня 2022, 10:00
Учасники та учасниці школи 1080
Учасники та учасниці школи

Мережа гіперлокальних сайтів Район.in.ua та Центр журналістської солідарності організували Школу практичної журналістики в Рівному.

Триденний практикум відбувся у Національному університеті водного господарства та природокористування (НУВГП) протягом 30 вересня – 2 жовтня. Про це повідомила кореспондентка Район.Рівне.

У школі працювали 15 лекторів, серед яких журналісти, представники Рівненської міськради, офіцер пресслужби Міноборони, експерт з енергетики, психологиня та тренер з безпеки. Все заради якісної підготовки майбутніх журналістів. Деякі заняття через тривогу довелось проводити в бомбосховищі.

Говорили про військову журналістику, фейки, журналістську етику та безпеку. Більшість лекцій мали практичне спрямування: учасники вчились писати новини, інтерв'ю, визначати фейки, формувати власний бренд.    

Психологиня Тетяна Омельченко розповіла, як працювати з травматичною інформацію та відновлюватись після цього. Також вона показала журналістам, як зняти стрес з допомогою спеціальних вправ. 

Заступниця начальника відділу комунікацій та зв'язків з громадськістю Ірина Нечипорук поділилась власним досвідом спілкування з сім'ями загиблих воїнів та написання статей про них. 

Голова Незалежної медіапрофспілки України Сергій Штурхецький наголосив на важливості дотримання безпеки серед журналістів та врахування ризиків при роботі у військовий час. 

Експерт з питань енергетики Сергій Пінчук давав практичні поради щодо того, як перезимувати в умовах воєнного стану, а разом з тренером з безпеки Георгієм Олійником учасники зібрали тривожний рюкзак. 

Учасниками школи стали як журналісти-початківці, так і професіонали. У кінці всі отримали сертифікати про участь. Тепер −  стажування. Після успішного проходження практики журналісти матимуть можливість працювати на Район.in.ua.

Завідувачка кафедри журналістики та українознавства, кандидатка філологічних наук, доцентка Леся Малевич також пройшла школу. Жінка керує освітньою програмою «Журналістика» в НУВГП.

«Ми активно залучаємо журналістів-практиків до навчального процесу, а також заохочуємо участь наших студентів у проєктах неформальної освіти. Школа практичної журналістики – це насичений тренінг, який дав змогу студентам розвинути та вдосконалити базові журналістські навички, глибше ознайомитися з проблемами військової, культурної, екологічної журналістики, гендерними аспектами журналістики, усвідомити численні виклики, які стоять перед українськими журналістами під час війни», – зазначила Леся Малевич.

До слова, мережа Район.in.ua щороку проводить школи практичної журналістики.

Тетяна ПЯТКОВСЬКА

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024