У Рівному вшанували пам’ять жертв наймасовішого розстрілу євреїв

06 Листопада 2022, 14:36
Рівняни вшанували пам'ять розстріляних євреїв 1220
Рівняни вшанували пам'ять розстріляних євреїв

У неділю, 6 листопада, міський голова Рівного Олександр Третяк, представники влади, єврейської общини, вшанували пам’ять жертв наймасовішого в області розстрілу євреїв у період Голокосту, який провели 1941-го року нацисти в урочищі Сосонки. Про це йдеться на сторінці міськради.

Щороку жителі та гості міста зі скорботою згадують події, коли було знищено більше 17 тисяч євреїв Рівного. 

«Це ймовірно, найбільша трагедія нашого міста у 20 столітті, яку ми мусимо пам'ятати і передавати далі наступним поколінням», – наголосив міський голова.
Упродовж 6-7 листопада 1941 року в урочищі Сосонки нацисти безжально розстрілювали євреїв.
Напередодні у Рівному розклеєли накази про те, що особи єврейської національності, які не мають спеціального посвідчення з місця роботи, разом із родинами зобов’язані з’явитися наступного дня о 6-й ранку до площі на Грабнику.
Наступного дня тисячі людей рушили до площі. На вулицях за наказом гебітскомісара було заборонено з’являтися людям неєврейської національності.
За словами очевидців, коли люди дісталися Сосонок, їх групами підводили до викопаних ям. Примушували роздягатись та йти по колодах, які були перекинуті через яму. Коли люди йшли, у них стріляли і вони падали.
Після проведення цієї страшної акції, в Рівному залишилося понад п’ять тисяч євреїв. Їх, згідно з розпорядженням гебітскомісара від 30 січня 1942 року, було переселено в гетто. Воно проіснувало недовго. Вже 13 липня людей заштовхували у вагони.
Так було знищено Рівненське гетто, а ще у Березному, Висоцьку, Вербі, Деражному, Дубні, Здолбунові, Корці, Костополі, Млинові, Острозі, Сарнах…
У Сосонках розстріляли 17, 5 тисяч євреїв, а в лісах неподалік поховані ще близько 7 тисяч людей. Це офіційні дані. За іншими підрахунками загинуло до 21 тисячі невинних жертв.

Цього року вже 81-та річниця з часу перших розстрілів. Нині там розташований меморіальний комплекс, встановлений місцевою єврейською спільнотою.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024