На Рівненщині - високі показники захворюваності на вітрянку

06 Грудня 2022, 17:35
Вітрянка 2102
Вітрянка

Протягом останніх років в Рівненській області захворюваність вітряною віспою залишається на високих показниках.

Вітряна віспа одна з найпоширеніших інфекцій у світі. За рівнем захворюваності ця інфекція поступається лише грипу та іншим гострим респіраторним інфекціям, повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Вітряну віспу викликає вірус родини вірусів герпесу. Передається вірус від людини до людини – повітряно - крапельним шляхом.

Основним джерелом є хворий на вітряну віспу. Хворий стає небезпечним для оточуючих з кінця інкубаційного періоду (за 6-7 годин до появи висипки) і до п‘ятої доби з моменту появи останніх елементів висипки. Додатковим джерелом може бути хворий на оперізуючий герпес. 

Для вітрянки характерна осінньо-зимова сезонність, що пояснюється тіснішим контактуванням дітей підчас відвідування дитячих садків і шкіл. 

Вітряна віспа – типова дитяча інфекція. Новонароджені перших двох місяців життя мають пасивний материнський імунітет. Максимальне число захворілих припадає на вікову групу 2-4 років. Дошкільнята становлять біля 80% захворілих.

В основному на вітрянку хворіють діти, але близько 10% захворювань доводиться на людей старше 15 років, захворюваність вітряною віспою серед дорослих росте з кожним роком. У дорослих вітрянка протікає набагато важче, можливий навіть летальний результат. Особливу небезпеку вона представляє для вагітних жінок, оскільки вітрянка викликається вірусом герпесу, і плід може бути уражений герпетичною інфекцією.

Інкубаційний період при вітряній віспі триває 11-21 дня, найчастіше близько 14 днів. Спочатку виникають симптоми загальної інтоксикації (нездужання, втрата апетиту, субфебрильна температура тіла тощо.). На такому фоні або без будь-яких передвісників на шкірі з‘являються висипання, що часто супроводяться підвищенням температури тіла. Елементи висипу, пройшовши через стадії плями та дрібної папули, швидко перетворюється на характерні для вітряної віспи елементи – везикули (пухирці). Одночасно з підсиханням елементів висипу при вітряній віспі знижується температура тіла і поліпшується загальний стан хворого. 

Для вітрянки характерні ускладнення: енцефаліт, міокардит, нефрит, артрит, гепатит.

В Україні зареєстрована вакцина від вітряної віспи. Щеплення відносяться до рекомендованих та таких які проводяться за епідемічними показами. Підлягають щепленню здорові діти, які досягли 12-місячного віку і не хворіли на вітряну віспу; діти при вступі до дитячого дошкільного закладу та школи, які раніше не хворіли на вітряну віспу; працівники охорони здоров'я, які мають високий ризик інфікування і не хворіли на вітряну віспу.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39