Рівнян закликають здавати кров для українських воїнів

24 Січня 2023, 09:47
Учасники соціальної ініціативи «Ми – незламної крові» 804
Учасники соціальної ініціативи «Ми – незламної крові»

У Рівному проводять соціальну ініціативу «Ми – незламної крові», щоб закликати людей ставати донорами.

Щодня у Рівненському обласному центрі служби крові потребують донацій від 50-70 людей для стабільного функціонування «банку крові». Втім, у звязку з активними бойовими діями на фронті потреба зростає.

23 січня до ініціативи долучилися представники виконавчого апарату Рівненської обласної ради. Як працює Центр служби крові, на людей з якими групами крові там чекають найбільше та як наважитися на донацію – дізнавалася журналістка Район.Рівне.

Богдан Сологуб

Керуючий справами державного апарату Рівненської обласної ради Богдан Сологуб здавав свою кров вперше. До ініціативи також долучилися 13 його колег. За словами донора, якщо така акція допоможе врятувати хоча б одне життя, то він виконав тут свою місію.

«Я думаю, що ініціатива здачі крові для того, щоб допомагати нашим воїнам на фронті чи постраждалим громадянам на Сході й в інших бойових точках нашої держави, є дуже важливою, оскільки кожен з нас на своєму місці повинен наближати перемогу. Я впевнений, що кров необхідна зараз як на фронті, так і тим людям, які постраждали внаслідок дій агресора. Сьогоднішня здача крові – це наша відповідь агресору, що нас не здолати, оскільки ми спільними зусиллями зробимо все, щоб подолати супостата. Я думаю, що потребують крові постраждалі в Дніпрі, в Броварах. Але насамперед це наші воїни, які ціною власного життя і власного здоровя роблять все, щоб той окупант, який ступив на нашу землю отримав по заслугах», – зазначив Богдан Сологуб.

Як підкреслив донор, перед здачею крові потрібно слідкувати за харчуванням та обмежити споживання деяких продуктів.

«Перед здачею за 48 годин потрібно правильно харчуватися, обмежити себе у жирній, копченій, приправленій їжі. Звичайно, не можна вживати алкоголь, молочні продукти та яйця. Потрібно зробити все, щоб твоя кров була справді якісною і виконала ту роль, на яку ми всі сподіваємось», – відзначив учасник акції.

Ольга Соколовська-Кравчук

Консультантка відділу пресслужби виконавчого апарату обласної ради Ольга Соколовська-Кравчук здає кров з 2016 року. Як зауважила жінка, вже не пам’ятає, скільки разів проходила процедуру, адже намагається ділитися своєю кров’ю що три-чотири місяці.

«Це абсолютно не боляче й цілком безпечно. Ба більше, це приносить користь для власного організму. Якщо хтось має сумніви, робити чи не робити, я обов’язково закликаю всіх приходити і здавати кров, тому що це може врятувати щонайменше три життя. Історія склалася так, що подруга попросила здати кров, для її родича, який того потребував. Це було вимушено. Відтоді я роблю це добровільно для тих, хто цього потребує», – розповіла Ольга Соколовська-Кравчук.

Досвідчена донорка зазначила, що перші рази перед здачею нічого не їла, але це неправильно. Тепер має повноцінний здоровий сніданок – зазвичай, це вівсяна каша.

Ольга зазначила, що головне – наважитися і прийти вперше, бо не з чуток знає, якою великою є потреба в донорській крові. Чоловік учасниці акції воює в Бахмуті.

«Там багато поранених і їм ця кров потрібна. Якщо немає протипоказів – я однозначно рекомендую це зробити, адже військовим вона зараз дуже потрібна. Вони захищають наші кордони, а ми повинні допомогти їм зробити все для цього. Тут дуже класний персонал, який заспокоїть, усе розповість, скаже, що робити. Окрім того, нагодують, напоять і ще й дадуть смаколики», – зауважила Ольга Соколовська-Кравчук.

Іван Рябченко

Заступник головного лікаря з надання медичної допомоги Іван Рябченко відзначив, що питання потреби груп крові досить динамічне і воно змінюється з дня в день. Усе залежить від того, якою є потреба в лікувальних закладах. Втім, найчастіше є дефіцит у групах крові з негативним резус-фактором.

«Якщо ми потребуємо якоїсь певної групи чи резусу, ми викликаємо людей. Цей процес контрольований і планований», – повідомив лікар.

За його словами, здати кров можуть всі, хто досяг 18-річного віку, важить не менше ніж 50 кілограмів та отримає дозвіл від терапевта після обстеження стану здоров’я. Для того, щоб здати кров донорам потрібно мати з собою лише паспорт та ідентифікаційний код (якщо це ID-картка – то довідку про місце реєстрації).

Як повідомив Іван Рябченко, в день у Центрі служби крові забирають по 100-150 донацій – приблизно 450 мілілітрів крові від кожного донора й розповсюджують відповідно до запитів лікарень. Це можуть бути як міські та обласні лікарні Рівненської області, так і лікувальні заклади за її межами.

«Цілеспрямованого скерування в нас немає. Ми допомагаємо мешканцям нашої області, плюс усім тим, хто цього потребує за її межами. Це і військові, і цивільні, будь-хто», – зазначив лікар.

У Рівненській області є лише один Центр служби крові, але, як повідомили в установі, іноді влаштовують виїзди в громади, зазвичай це Корецька, Дубенська та Острозька.

Наталія здавала кров вперше. Після процедури зізналася, що під час очікування переймалася більше ніж під час самої здачі.

«Все було набагато простіше ніж здавалося. Дуже чуйний гарний колектив, питають, чи все добре. Не так все страшно. Думаю, що ще прийду», – розповіла донорка.

У Центрі також наголосили, що здавати кров можна не частіше ніж раз на два місяці. Донорів, або тих хто бажає ним стати, тут чекають з 8:00 до 14:30 з понеділка до п'ятниці за адресою: вулиця Степана Бандери, 31. Рівненський обласний центр служби крові також працює у першу та третю суботу щомісяця.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024