Шахрайська схема «Із вашим родичем — біда»: застереження і поради від поліцейських Рівненщини

21 Лютого 2023, 18:33
Шахрайська схема «Із вашим родичем — біда»: застереження і поради від поліцейських Рівненщини 1196
Шахрайська схема «Із вашим родичем — біда»: застереження і поради від поліцейських Рівненщини

«Старший слідчий. Ваша онука потрапила у поліцію за бійку в магазині і розбила чужий телефон. Потрібні гроші, аби компенсувати збитки». 

Такий телефонний дзвінок на мобільний отримав 82-річний рівнянин: хвилюючись за 19-річну онуку, поспішив до найближчого терміналу переказати озвучену суму завданих збитків у розмірі 20 тисяч гривень, комісію у 5 тисяч гривень і 10 тисяч — за закриття кримінального провадження.  Про це повідомляють у пресслужбі поліції Рівненщини. 

Увесь цей час шахрайка постійно спілкувалася із пенсіонером. У якусь мить йому навіть здалося, що чув у слухавці схлипування онуки, яка гукала «Дєда, дєда». Здійснити переказ попросив продавчиню, якій аферистка продиктувала номер карткового рахунку. А от квитанції про оплату зловмисниця наказала чоловікові, аби він порвав та викинув.

Першопочатково зв’язок з онукою був відсутній, а потім з’ясувалося, що дівчина вдома та з нею все гаразд.

Керівниця психологічної служби ГУНП Світлана Демидова:  

«Основне завдання шахрая – це викликати у людини стрес і керуватися тільки емоціями. Тому потрібно не панікувати, намагатися зберігати спокій та не поспішати виконувати вимоги шахраїв до перевірки достовірності такої інформації».

Оперуповноважений Рівненського РУП Владислав Зелевський додає: 

«Якщо вам зателефонували, що ваш син, донька чи хтось інший із родичів потрапив у ДТП, знаходиться в поліції, лікарні тощо — перервіть розмову і сконтактуйте із тим, про кого йде мова, або зателефонуйте у відповідні установи. За умови, що ви продовжили спілкування із невідомим, поставте уточнюючі запитання, відповіді на які знаєте тільки ви. Коли все ж таки потрапили на гачок шахраїв, та поповнили чужий рахунок зберігайте квитанції, не видаляйте номер, із якого телефонували. Одразу звертайтеся на спецлінію 102, адже чим пізніше ви повідомите про злочин, тим проблематичніше буде заблокувати рух коштів на банківських рахунках».

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024