На Рівненщині прогнозують велику кількість кліщів через теплу зиму

24 Лютого 2023, 09:26
На Рівненщині прогнозують велику кількість кліщів через теплу зиму 1361
На Рівненщині прогнозують велику кількість кліщів через теплу зиму
Цьогорічна зима була досить теплою й зовсім не сприяла довгому та міцному сну кліщів, тому навіть незначне потепління температури повітря сприяло їх пробудженню.
 
Так званий «сезон кліщів» щороку починається у різний час, зазвичай у кінці березня. Цьогоріч температурні показники не раз обманювали кліщів, адже прокидаються вони при середньоденній температурі 1-3 градуси, у січні ми теж фіксували їх знахідки, однак активність цих членистоногих розпочнеться тоді, коли температура повітря сягне 10 градусів, вона стане для них сигналом для полювання. Про це йдеться на сторінці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб у фейсбуці. 
 
Знову ж таки, через досить теплу зиму ми прогнозуємо високу чисельність іксодових кліщів у весняний період, а це означає, що всім нам слід бути досить обережними щодо зустрічі з ними. Хоча й зараз вже варто пам’ятати про наявність цих паразитів у природі, адже їх напад на людину та присмоктування можливі не відразу, а через певний час — можна принести кліща на собі, чи його доставить у вашу оселю хатній улюбленець після прогулянки на природі, а вже в теплій домашній атмосфері кліщ залюбки поживиться кров’ю та, цілком ймовірно, люб’язно поділиться зі своєю жертвою всім мікробним та вірусним багатством, отриманим від спілкування з попередніми прогодовувачами та навіть від власної мами, адже кліщі володіють такою небезпечною епідеміологічною особливістю, як здатність ураженої самки передавати весь свій патогенний набір потомству.
 
Особливу увагу саме зараз слід приділити домашнім тваринам, адже ризик отримати ними небезпечне захворювання досить великий, зокрема через те, що улюбленими місцями прогулянок собак та котів є зарослі високих трав чи чагарники — місця високого кліщового навантаження. Власникам варто вчасно відвідати ветеринарного лікаря та визначитись з ним щодо стратегії захисту тварин, які гуляють у природному середовищі, від присмоктування кліщів, при цьому потрібно не пропустити початковий момент, адже акарицидному препарату потрібен час, щоб почати активно діяти та захищати, тому саме кінець лютого - початок березня є оптимальним для початку обробок тварини.
 
Кожному ж з нас варто пам’ятати, що здибатись з іксодовим кліщем ми можемо не лише у лісі, а й парках, скверах та навіть власних домогосподарствах. Нападаюсь на людину вони у будь-який час доби, у сонячні та дощові дні, у дорослій і нестатевозрілих стадіях свого розвитку. При виявленні на своєму тілі присмоктаного кліща його потрібно якомога швидше видалити, бажано у медичному закладі. Якщо ж змоги відвідати лікаря немає, зробити це можна самостійно, розхитуючи кліща пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, повільно його видалити разом з хоботком. Звернутись до інфекціоніста, однак, необхідно, його рекомендації дозволять вчасно профілактувати такі небезпечні хвороби, як іксодовий кліщовий бореліоз, кліщовий енцефаліт, геморагічні лихоманки тощо.
 
При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, варто одягатися у світлий однотонний, з довгими рукавами, одяг, який щільно прилягає до тіла, аби було легше помітити кліщів, не забувати про головний убір, проводити само- й взаємоогляди кожних 2 години прогулянки та обов’язково вдома, також слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Ефективними є й сертифіковані репеленти з акарицидною дією, з належним терміном використання, які потрібно застосовувати відповідно до їх інструкції.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024