У Рівному волонтерки на домашній кухні виготовляють хімічні грілки для ЗСУ
Рівнянки Катерина Хома та Жанна Артклебер власноруч виготовляють для військових хімічні грілки.
Для цього волонтерки закуповують в інтернеті натрій оцтовокислий та термостійкі дой-паки. Потому на власній кухні готують зігріваючу речовину. За чотири тижні роботи жінки вже відправили на передову близько 700 грілок, а зараз намагаються зібрати донати для нової партії. повідомляє «Суспільне».
Сестри Жанна та Катерина виготовляють багаторазові хімічні грілки для військових на передовій. Усю роботу волонтерки з Рівного виконують на домашній кухні.
Освіти у галузі хімії жінки не мають, а про технологію виготовлення грілок дізнались в інтернеті.
«Натрій оцтовокислий потрібно розвести у певній пропорції з водою, аби він активувався, довести до рідкого стану, розлити у спеціальні дой-паки. Коли вони охолонуть, їх треба активізувати й все це стає як гарячий лід. І хлопці гріються. На кілограм натрію оцтовокислого потрібно 120 мілілітрів води», — розповіла Жанна Артклебер.
Речовину натрію, а також термостійке пакування, волонтерки замовляють в інтернеті. Жанна поділилась, що іноді доводиться ставати у чергу, аби придбати необхідну кількість матеріалів, адже вони зараз мають попит.
«Є пакетики не термостійкі, які просто не витримують таку температуру. І ми вже бачили, що є дівчата, які не знали цього і почали робити, а пакети просто лопали та тріскалися», — додає вона.
Грілки можна використовувати близько сорока разів. Для цього після охолодження їх потрібно знову перекип'ятити та активувати речовину. Зробити це можна двома способами:
«Ми можемо активувати грілку внаслідок доторку пальця, а можемо активувати за допомогою гайки», — розповіла Катерина Хома.
Активовану грілку можна вирівняти до зручної форми. Вона нагрівається до 55 градусів за Цельсієм.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром