У Рівному волонтерки на домашній кухні виготовляють хімічні грілки для ЗСУ

06 Березня 2023, 10:35
У Рівному волонтерки на домашній кухні виготовляють хімічні грілки для ЗСУ 1162
У Рівному волонтерки на домашній кухні виготовляють хімічні грілки для ЗСУ

Рівнянки Катерина Хома та Жанна Артклебер власноруч виготовляють для військових хімічні грілки. 

Для цього волонтерки закуповують в інтернеті натрій оцтовокислий та термостійкі дой-паки. Потому на власній кухні готують зігріваючу речовину. За чотири тижні роботи жінки вже відправили на передову близько 700 грілок, а зараз намагаються зібрати донати для нової партії. повідомляє «Суспільне».

 

Сестри Жанна та Катерина виготовляють багаторазові хімічні грілки для військових на передовій. Усю роботу волонтерки з Рівного виконують на домашній кухні.

Освіти у галузі хімії жінки не мають, а про технологію виготовлення грілок дізнались в інтернеті.

 

«Натрій оцтовокислий потрібно розвести у певній пропорції з водою, аби він активувався, довести до рідкого стану, розлити у спеціальні дой-паки. Коли вони охолонуть, їх треба активізувати й все це стає як гарячий лід. І хлопці гріються. На кілограм натрію оцтовокислого потрібно 120 мілілітрів води», — розповіла Жанна Артклебер.

Речовину натрію, а також термостійке пакування, волонтерки замовляють в інтернеті. Жанна поділилась, що іноді доводиться ставати у чергу, аби придбати необхідну кількість матеріалів, адже вони зараз мають попит.

«Є пакетики не термостійкі, які просто не витримують таку температуру. І ми вже бачили, що є дівчата, які не знали цього і почали робити, а пакети просто лопали та тріскалися», — додає вона.

Грілки можна використовувати близько сорока разів. Для цього після охолодження їх потрібно знову перекип'ятити та активувати речовину. Зробити це можна двома способами:

«Ми можемо активувати грілку внаслідок доторку пальця, а можемо активувати за допомогою гайки», — розповіла Катерина Хома.

Активовану грілку можна вирівняти до зручної форми. Вона нагрівається до 55 градусів за Цельсієм.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024