Палацовому комплексу Любомирських у Рівному повернули статус культурної спадщини

05 Травня 2023, 13:24
Палацовому комплексу Любомирських у Рівному повернули статус культурної спадщини 608
Палацовому комплексу Любомирських у Рівному повернули статус культурної спадщини

Верховний Суд ухвалив рішення, яким приватному товариству відмовив у визнанні протиправним та скасуванні розпорядження голови Рівненської обласної державної адміністрації «Про взяття на облік об’єкта культурної спадщини». 

Йдеться про одну з найстаріших будівель на території Рівного, яка розташована на вул. 16 липня і входить до палацового комплексу князів Любомирських. Про це йдеться у повідомленні пресслужби прокуратури Рівненської області. 

Це приміщення з 2010 року перебуває в оренді у приватного товариства. У 2019, розпорядженням голови Рівненської обласної державної адміністрації, будинок, як об’єкт архітектури кінця XVIII-початку XX століття, занесли до переліку об’єктів культурної спадщини.

Орендар з таким рішенням не погодився і звернувся до Рівненського окружного адміністративного суду з позовом про визнання протиправним та скасування розпорядження.

Надаючи оцінку позиції учасників цієї адміністративної справи та неналежне здійснення окремими з них заходів, спрямованих на збереження історичного приміщення, у справу вступила прокуратура. Адже заявлена вимога про скасування розпорядження голови Рівненської ОДА створювала загрозу пошкодження та/або втрати донесеної до нашого часу цінності будівлі з археологічного, естетичного, етнологічного, історичного, архітектурного, мистецького, наукового чи художнього погляду, а також збереження її автентичності.

Суд, врахувавши позицію прокуратури, закріпив за вказаною будівлею статус об’єкта культурної спадщини.

Це, своєю чергою, обмежує можливості реконструкції приміщення та накладає на орендаря додаткові обов’язки щодо збереження пам'ятки.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024