Традиція вбирання могильних хрестів на Рівненському Поліссі – у переліку нематеріальної культурної спадщини України

05 Травня 2023, 18:32
Традиція вбирання могильних хрестів на Рівненському Поліссі – у переліку нематеріальної культурної спадщини України 1430
Традиція вбирання могильних хрестів на Рівненському Поліссі – у переліку нематеріальної культурної спадщини України

Мінкульт розширив перелік нематеріальної культурної спадщини України. Серед п'яти нових доданих елементів і традиція вбирання могильних хрестів на Рівненському Поліссі.

Начальниця управління культури та туризму Рівненської  ОДА  Любов Романюк відмітила, що така поминальна традиція є дуже рідкісною та унікальною і масштабно побутує тільки в нашій області. На сьогодні поліщуки її продовжують  як регіональну культурну особливість та для естетичного стану могил, повідомляють на сайті Рівненської ОВА. 

Звичай зустрічається у Вараському, Сарненському та північній частині Рівненського районів, зокрема, у громадах Сарненщини, Дубровиччини, Варашанщини, Зарічненщини, Березнівщини.

Традиція має сакральне значення, це прояв поваги до своєї родини, померлих предків, до місць пам’яті. Так, напередодні Великодня, до Чистого четверга, родичі прикрашають хрести на могилах рідних. Зокрема, на жіночих могилах розвішують хустини чи фартушки, а на чоловічих – рушники. Також використовують різнокольорові стрічки. Колір підбирають з тих, які любив покійник за життя. Ця традиція передається із покоління в покоління.

«Формуємо престижність області через визнання нашої регіональної нематеріальної культурної спадщини. Щиро радіємо, що експертна рада при Мінкульті високо оцінила нашу регіональну особливість. Сьогодні важливо піднімати таку тему. Наші воїни відходять у вічність за Україну та її народ, а наше завдання - вшановувати пам'ять Героїв, продовжувати традиції та берегти національну ідентичність, за які вони борються на передовій. І пишатися тим, що ми українці!» - зазначила Любов Романюк.

Нагадаємо, загалом перелік нематеріальної культурної спадщини складається з 68 елементів. У списку це вже четвертий з Рівненщини, до цього внесено, зокрема, бортництво, водіння Куста та дудку-викрутку.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024