Подруг із Краматорська судитимуть за держзраду

29 Травня 2023, 15:38
Подруг із Краматорська судитимуть за держзраду 617
Подруг із Краматорська судитимуть за держзраду

Рівненська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох жительок Донеччини. 

Одній з них інкримінують державну зраду, а іншій – поширення інформації про розташування підрозділів ЗСУ, вчинені в умовах воєнного стану, йдеться у повідомленні обласної прокуратури.

Слідчі встановили, що 57-річну жительку Краматорська завербував представник спецслужб рф. На виконання завдань свого куратора жінка через месенджер коригувала вогонь окупантів. Зокрема, вона регулярно повідомляла співробітнику сил спеціальних операцій головного управління генерального штабу зс рф інформацію щодо результатів та місць ракетних ударів, завданих ворогом по населених пунктах Донеччини.

Крім того, вона також передавала дані про місця дислокації, рух, кількість особового складу та техніки ЗСУ для подальшого їх артилерійського обстрілу.

Жінка усвідомлювала, що ця інформація буде використана ворогом для подальшого проведення розвідувально-підривної діяльності на шкоду інтересам та державній безпеці України. За це агресор, у разі захоплення регіону, «гарантував» їй керівну посаду в окупаційній адміністрації.

У цій діяльності обвинуваченій допомагала 55-річна подруга, теж жителька Краматорська, яка в силу своєї професійної діяльності володіла інформацією про місця дислокації ЗСУ.

Обидві прихильниці «руского міра» наразі перебувають під вартою.

Досудове розслідування проводили слідчі Управління СБУ в Рівненській області.

Санкція статті за державну зраду передбачає максимальне покарання у вигляді довічного позбавлення волі, а за поширення інформації про ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану, підозрювана може сісти за ґрати терміном до 8 років. 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024