У Рівному вперше прозвучать всі флейтові концерти Моцарта у виконанні Юрія Шутка

31 Травня 2023, 14:14
Юрій Шутко АНОНС 1712
Юрій Шутко

У Рівному відбудеться концерт «Чарівна флейта Моцарта» за участю соліста Національної філармонії – заслуженого артиста Юрія Шутка.

Захід пройде 8 червня о 18:00 в Залі камерної та органної музики. Про це Район.Рівне повідомили організатори. 

У супроводі Академічного камерного оркестру Рівненської обласної філармонії (диригент – Юрій Скрипник) Юрій Шутко, єдиний, хто в Україні грає на золотій флейті японської фірми SANKYO і є обличчям цього всесвітньовідомого бренду, виконає всі флейтові концерти Вольфганга Амадея Моцарта

Чар звучання унікального інструменту та божественна музика великого австрійського композитора здатні підкорити уяву найвибагливішого слухача.

Цікавою є історія створення Моцартом концертів для флейти. Адже цей музичний інструмент супроводжував композитора від самого дитинства й до смерті. Знаменитою оперою «Чарівна флейта» він закінчив свій творчий шлях. 

Перші ж твори – сонати для флейти та клавіру Моцарт написав у… 8 років під час перебування у Лондоні, де разом із батьком давав концерти місцевим аристократам та особисто королю Георгу ІІІ і його дружині королеві Шарлотті, про яку цього року Netflix зняв нашумілий серіал із циклу «Історія Бріджертонів». 

Останню він вважав своєю музою, тому і присвятив їй ці твори.

Моцарт

Флейтові концерти 22-річний Моцарт створив у 1777–1778 роках у Мангеймі, який вважали колискою музичного класицизму. Там же він потоваришував із відомим флейтистом Йоганном Баптистом Вендлінгом, якого часто згадував у листах до батька. 

Саме у Мангеймі був проїздом багатий голландський офіцер, флейтист-аматор на прізвище де Жан. Він розбагатів в Індії, звідки прямував до Парижа. З листа Моцарта батькові стало відомо, що саме де Жан, за сприяння Вендлінга, замовив йому три концерти для флейти та кілька квартетів, за які обіцяв виплатити аж 200 флоринів (близько $45 тис. за сучасними розрахунками), – неймовірну на той час суму грошей.

Читайте також: Музика для короля: у Луцьку виконали твори з репертуару Фрідріха Великого

Проте робота над цими творами не йшла в лад. Адже у той час Моцарт захопився німецькою оперною співачкою Алоізією Вебер, з якою проводив увесь свій час – акомпанував їй, грав із нею у чотири руки на клавесині та супроводжував під час прогулянок. Пізніше її молодша сестра Констанція стане його дружиною.

Але замовник не міг чекати, вимагаючи вчасно віддати вищевказані твори. Ось, що про це написав батькові Моцарт:

«Пан де Жан, який завтра теж їде до Парижа, оскільки я для нього закінчив не більше, ніж 2 концерти та 3 квартети, дав мені лише 96 флоринів… Те, що я не зміг все завершити вчасно, цілком природно. У мене тут немає жодної спокійної години. Я не можу писати, окрім як уночі. Потім не можу рано прокидатися. Будь-який час не сприяє роботі. Я міг би, звичайно, весь день бруднити папір; але коли з'являється така річ на світ, я відразу хочу, щоб мені було не соромно, бо на ній зазначене моє ім'я. Крім того, я також, як ви знаєте, неначе тупію, коли мушу весь час писати для одного інструменту…».

Отже, Моцарт створив для де Жана один повноцінний концерт для флейти з оркестром. Щодо другого такого ж твору, то він пішов на хитрість. Оскільки раніше уже написав для гобоїста Джузеппе Ферленді яскравий концерт, який навіть уже виконували кілька разів у Мангеймі, просто переписав його для флейти, але в іншій тональності. 

Прикметно, що тему фінальної його частини 1782 року залучив до арії «Welche Wohne, welche Lust» з опери «Викрадення з Сералю». А щодо третього концерту для флейти, то Моцарт спромігся написати лише наспівне Andante.

Читайте також: Магія флейти у луцькому костелі: концерт духовної музики

Усі ці твори рівняни матимуть унікальну можливість почути й оцінити в концерті «Чарівна флейта Моцарта». На додаток Юрій Шутко виконає захопливий твір цього композитора – «Рондо До-мажор» для скрипки з оркестром у власному флейтовому аранжуванні. Адже забагато божественної музики великого Моцарта не буває.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024