Чоловік з Рівненського району переправляв ухилянтів за кордон

26 Червня 2023, 16:01
Чоловік з Рівненського району переправляв ухилянтів за кордон 467
Чоловік з Рівненського району переправляв ухилянтів за кордон

П'ятьом особам повідомили про підозру у незаконному переправленні чоловіків через державний кордон України в умовах воєнного стану.

Слідством встановлено, що схему втечі з країни у листопаді минулого року організував 30-річний житель Рівненського району, засуджений у травні 2022 року за вчинення аналогічного злочину до 3,5 років позбавлення волі з випробним терміном 1 рік. Про це повідомляють у пресслужбі прокуратури Рівненщини.

До своєї діяльності він долучив ще чотирьох своїх знайомих з Рівненщини, Волині та Львівщини. Чоловік, через фіктивного підприємця-перевізника, вносив відомості щодо ухилянтів до ІС «Шлях» під виглядом водіїв цього підприємства.

Виконавці-співучасники займались пошуком військовозобов’язаних клієнтів, оформленням фіктивних договорів працевлаштування для них та підбором підставних осіб у якості пасажирів. Підозрювані проводили з ухилянтами інструктажі під час виїзду, переправляли їх через державний кордон, а пізніше завозили на територію України транспортні засоби, на яких виїхали «водії».

Наразі слідством вже встановлені особи 41 військовозобов’язаного, які сплатили за послуги близько 2,5 млн грн, виїхали з країни через фірми фігурантів, але назад не повернулись. Перевіряється також причетність підозрюваних до нелегального виїзду інших чоловіків призовного віку.

Злочинну діяльність групи припинили у травні цього року. Тоді, в ході обшуків правоохоронці вилучили документацію, що підтверджує незаконну діяльність, в тому числі юридичних осіб, які надавали послуги з міжнародних перевезень, печатки, чорнові записи, бухгалтерські документи, понад 800 тис. грн у різній валюті, а також 5 транспортних засобів, на яких і виїжджали «водії».

Досудове розслідування проводять слідчі СУ ГУНП в області за оперативного супроводу Управління СБУ в Рівненській області та УСР в області ДСР НП України.

 

Санкція статті передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024