На Рівненщині виявили нових хворих на ВІЛ та туберкульоз

28 Червня 2023, 10:31
На Рівненщині виявили нових хворих на ВІЛ та туберкульоз 601
На Рівненщині виявили нових хворих на ВІЛ та туберкульоз

На Рівненщині з початку року виявили 12 випадків ВІЛ-інфекції та близько півсотні нових хворих на туберкульоз.

Профілактику, діагностику та лікування соціальних інфекційних  хвороб вчергове обговорили на засіданні координаційної ради з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу, повідомляють на сайті Рівненської ОВА.

«Україна вже більше 15 місяців протистоїть повномасштабному нападу російської федерації. На жаль, війна спровокувала поширення хвороб. Тому маємо проводити посилену роботу щодо діагностики та лікування небезпечних хвороб. Окремо хочу подякувати неурядовим організаціям, які підставляють своє плече у боротьбі з поширенням недуг», - зазначив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Завдяки консолідації усіх служб та обласної влади, на Рівненщині збільшили кількість обстежень на туберкульоз.

Цьому, зокрема, сприяла робота пересувного флюорографа, на якому обстежено 2300 людей з груп ризику, в тому числі ВПО та засуджених. 

В області за I півріччя  послугами медико-психосоціального супроводу охоплено понад 350 людей, які хворіють на туберкульоз (мультирезистентний туберкульоз - 94, туберкульоз – 261).

Окремо під час координаційної ради звернули увагу присутніх на оновлені закони у напрямку подолання поширення ВІЛ-інфекції та туберкульозу. В новій редакції враховуються керівні документи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), світові стандарти ранньої діагностики та лікування ВІЛ-інфекції та туберкульозу.

Сергій Подолін наголошував й на необхідності прийняття в усіх громадах місцевих програм протидії захворюванню на туберкульоз, покращенні роботи з виявлення цього захворювання на ранніх етапах, у тому числі із залученням правоохоронців.

За результатами засідання прийняли доручення про посилення роботи на первинному рівні та необхідності збільшення діагностики кола контактних осіб.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024