У Рівному батьки винуватять лікарку у смерті первістка

20 Вересня 2023, 12:49
У Рівному батьки винуватять лікарку у смерті первістка 1114
У Рівному батьки винуватять лікарку у смерті первістка

У Рівному подружжя звинувачує акушерку-гінекологиню обласного перинатального центру у неналежному виконанні професійних обов’язків. Вони вважають її причетною до смерті первістка, який помер під час пологів 7 липня.

Подружжя звернулось до поліції у вересні, там відкрили кримінальне провадження. Сама лікарка поки справу не коментує, від роботи її не відсторонили через брак доказів неналежного виконання обов'язків, повідомляє Суспільне. 

Версія породіллі

Як розповіла 20-річна Дар'я Юфимчук, її первісток помер під час пологів 7 липня 2023 року в обласному перинатальному центрі. Жінка стверджує, що чула серцебиття дитини до моменту його появи на світ.

«Ми були в родильному залі, у мене були сильні перейми, а акушерка казала: «Не вірю, що в неї сильні перейми». Лікарці не подобалось, що я довго народжую. Потім вона брала, натискала на живіт. Чоловік був позаду. Вона поклала простирадло під мене — з одного боку давила простирадлом, ніби тягнула, а ліктем тиснула з іншого боку. Все було добре і під кінець, до останнього моменту, сердечко билось нормально. Принесли дитину на столик, і поприбігали всі лікарі. Мій чоловік пішов, подивився. Він сів наді мною і почав плакати», — згадує Дар'я Юфимчук.

У смерті дитини подружжя звинувачує лікарку, яка приймала пологи. Жінка каже, що напередодні вона поставила їй гумову трубку, яку використовують для штучної стимуляції пологів — письмову згоду на це, розповіла, вона не давала.

У паталогоанатомічному дослідженні, яке отримали батьки, зазначили дві причини смерті.

«Перша причина — асфіксія. Це нам пізніше сказали основне заключення. Перед цим говорили, що внутрішньочеревна інфекція», — говорить мати.

Щотижня родина приходить до могили сина, якого назвали Тимофій. Вони приносять на кладовище нові іграшки та квіти.

«Хочу, перш за все, справедливості. Якщо вона дійсно винна — чи звільнили її, чи відсторонили від справ. Щоб таке надалі не повторювалось. Бо зараз ми, а потім ще хтось», — говорить батько Тимофія Микола Юфимчук.

Позиція акушерки-гінекологині

Пологи у Дар'ї приймала акушерка-гінекологиня перинатального центру Алла Паньків. Медикиня до завершення розслідування відмовилася коментувати обставини смерті дитини та як тривали пологи.

«Після завершення всіх перевірок я надам вам усю інформацію. В засобах масової інформації шириться дуже багато інформації щодо фаховості моїх дій, я теж зацікавлена в її об'єктивному висвітленні, оскільки впевнена у правильності своїх дій і їх перевірці», — прокоментувала акушерка-гінекологиня.

Що кажуть у поліції

Наразі триває досудове розслідування щодо причетності акушерки до смерті немовляти. Подружжя Юфимчуків звернулось із заявою до поліції 12 вересня.

«Надійшла заява від 20-річної рівнянки, що на початку липня під час пологів лікарка однієї з лікарень не виконала своїх професійних обов'язків, що призвело до смерті дитини. За цим фактом слідчі райуправління поліції розпочали досудове розслідування за частиною 2 статті 140 Кримінального кодексу України, тобто неналежне виконання професійних обов'язків», — повідомила речниця Нацполіції в області Марія Юстицька.

Що кажуть у перинатальному центрі

В обласному перинатальному центрі триває внутрішнє службове розслідування, повідомила головна лікарка Вікторія Єнікеєва:

«На сьогодні проведено розбір у закладі. Встановлена причина патологоанатомічна, розтином і дослідження посліду».

Що кажуть у департаменті

На період службового розслідування Аллу Паньків не відсторонили від роботи через відсутність доказів того, що вона неналежно виконувала свої обов'язки, пояснили у профільному департаменті.

«На сьогодні триває процедура проведення клініко-експертної оцінки. Ми ще не маємо результатів перевірки внутрішнього контролю. Як тільки матеріали надійдуть до Департаменту соціального захисту та охорони здоров'я, я своїм наказом призначаю клініко-експертну комісію», — сказав директор обласного департаменту соцзахисту та охорони здоров'я Олег Вівсянник.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024