Куди можуть звернутися жертви домашнього насильства на Рівненщині

16 Жовтня 2023, 11:04
Куди можуть звернутися жертви домашнього насильства на Рівненщині 539
Куди можуть звернутися жертви домашнього насильства на Рівненщині

На Рівненщині упродовж дев'яти місяців 2023 року працівники поліції опрацювали 6,5 тисяч заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, пов'язані із домашнім насильством.

Про це повідомила «Суспільному» речниця нацполіції в області  Марія Юстицька.

Допомогу жертвам домашнього насильства також надають мобільна бригада, фахівці шелтеру, а для дітей облаштована «зелена кімната». Про це в етері Українського радіо Рівне розповіла психологиня Денного центру соціально-психологічної допомоги Ірина Волошина.

Як Денний центр допомагає жертвам домашнього насильства

«Денний центр — це спеціалізована служба підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Основним завданням денного центру є комплексна соціально-психологічна та первинна правова допомога. Також наш центр надає матеріальну допомогу за наявності, тобто в нас є спонсори або наші партнери, які передають ті чи інші речі й ми вже передаємо або людям тимчасово переміщеним, або ж постраждалим від домашнього насильства», — розповіла фахівчиня.

Вона також зазначила, що денний центр здійснює екстрене або кризове втручання, коли людина потребує негайної стабілізації або підтримки.

«Мало людей знають, що таке домашнє насильство, куди треба звертатися, що треба робити і для багатьох, на жаль, домашнє насильство — це лише про побої. Про те, що є психологічне, сексуальне або фінансове насильство, мало хто знає», — додала психологиня.

Ірина Волошина зазначила, що за необхідності люди можуть отримати безоплатну вторинну правову допомогу, а при необхідності залучають поліцію, міську та обласну служби у справах дітей, соціальну службу:

«Якщо людині потрібне безпечне місце для перебування, то ми можемо її також направляти в шелтер — притулок, де людина може жити якийсь певний час для того, щоб зібратися з думками й прийти в себе, там можна проживати з дітьми».

Зі слів фахівчині, до послуг Денного центру належить консультування як психологічне, так і соціальне. Воно є разове, індивідуальне або ж групове. Для дітей групова робота здійснюється на основі арттерапевтичних методик.

«Коли до нас звертається людина, ми спочатку беремо заяву про те, що вона згідна отримувати певні послуги, заключаємо договір, робимо оцінку ризиків повторності тих фактів насильства, оцінку потреб. Ми запитуємо людей, що саме вони потребують, і з огляду того складається індивідуальний план. Ми вибудовуємо певну схему, по якій ми маємо діяти. Якщо людині потрібно звернутися за юридичною підтримкою, ми направляємо в центр безоплатної правової допомоги. Якщо вона хоче заявити на кривдника, ми направляємо в поліцію і там теж підключається безоплатна вторинна правова допомога», — розповіла психологиня.

Денний центр знаходиться на вулиці Василя Червонія, 29. Тел: +380 97 885 0490

 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024