У 16 дітей на Рівненщині діагностували туберкульоз

19 Листопада 2023, 14:35
У 16 дітей на Рівненщині діагностували туберкульоз 939
У 16 дітей на Рівненщині діагностували туберкульоз

За десять місяців 2023 року у 16 дітей на Рівненщині діагностували туберкульоз. 

У порівнянні з 2022 роком цей показник не змінився. Єдиним способом запобігти важким формам туберкульозу у дітей до п’яти років є вакцинація БЦЖ. Про це Суспільному розповіла дитяча фтизіатриня обласного фтизіопульмонологічного медичного центру Оксана Малеш. Вона пояснила принципи діагностики, лікування та профілактики туберкульозу у дітей.

Діагностика дитячого туберкульозу

«У першу свою п’ятирічку малеча надзвичайно схильна до поглинання мікобактерій з повітрям. Оскільки імунітет ще не сформований, то діти можуть дуже швидко захворіти, в тому ж числі такими складними формами як туберкульозний менінгіт, міліарний туберкульоз тощо», – розповіла Оксана Малеш.

За словами лікарки, якщо медики виявляють хворого на туберкульоз, то обстежити потрібно усіх членів сім’ї та тих, хто періодично та довготривало контактував з хворим. Дітям також необхідне рентгенологічне дослідження, аби була можливість вчасно та швидко виявити активну форму туберкульозу.

Якщо вчасно не провести профілактичний курс лікування, то латентна туберкульозна інфекція може перебувати в організмі довгий час. Однак, це не пройде безслідно, додала спеціалістка.

За словами Оксани Малеш, діагностика туберкульозу у дітей відбувається так, як і в дорослих. Якщо кашель триває понад два тижні, то потрібен молекулярний генетичний тест харкотиння:

«Краще профілактика, ніж запустити хворобу до важкої форми. У лабораторії «ДІЛА» у Рівному за направленням від лікаря безоплатно проводять квантифероновий тест. Йдеться про аналіз крові на наявність інфікування мікобактеріями туберкульозу».

За її інформацією, без направлення від лікаря дослідження коштує 2 350 гривень.

Діти, туберкульоз та лікування

Оксана Малеш розповіла, що хворобу лікують протитуберкульозними препаратами, які можна призначати у будь-якому віці. Найменший пацієнт, якого вона лікувала, був тритижневого віку.

«Наразі існують єдині схеми лікування як для дорослих, так і для дітей. Їх відмінністю є те, що мультирезистентний туберкульоз, тобто нечутливий до препаратів першого ряду або лікарсько-стійкий, має відмінність в схемах лікування, бо важкий для організму», – пояснила лікарка.

Схеми лікування медики підбирають індивідуально кожному пацієнту.

Вплив хвороби на життя

Дитяча фтизіатриня зауважила, що туберкульоз – це так звана хвороба-рецидивіст, бо бувають повторні випадки захворювання.

«Я спостерігаю певну схильність людей до туберкульозу. На генетичному рівні це не досліджується, але, от приклад – захворіла мама, у неї двоє дітей, проте одна дитина захворіла, а інша – ні», – зазначила Оксана Малеш.

Вона розповіла, що зараз сімейні лікарі призначають щорічні рентген-обстеження тим декларантам, у чиїх анамнезах є туберкульоз з великими фіброзними залишковими змінами. Це стосується як дітей, так і дорослих.

«Також ми намагаємося уникати стаціонарного лікування і це передбачено сучасними протоколами лікування хвороби, адже для дитини це — стрес. Згідно з інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, можливість заразити інших зникає через два тижні вживання протитуберкульозних препаратів», – додала вона.

Після двотижневого застосування препаратів, дитина може виділяти бактерії, але ті вже неактивні та безпечні для інших людей.

Як вберегти дитину від туберкульозу

Воєнні умови, тривале перебування у підвалі чи бомбосховищі, погане харчування створюють більшу ймовірність захворіти на туберкульоз. Враховуючи реалії сьогодення, сказала Оксана Малеш, вакцинація – важливий інструмент для формування імунної системи в дітей молодшого віку.

«У першу групу ризику захворіти на туберкульоз потрапляють діти, які контактували з хворими на туберкульоз. Якщо дитина невакцинована і має періодичний, тривалий контакт з хворим, то ризик захворіти та, ймовірно, із важкою формою, складає 100%. Якщо ж дитина вакцинована БЦЖ, то вона теж може захворіти на туберкульоз, але в легкій формі, яка лікується і не несе за собою важких наслідків», – пояснила дитяча фтизіатриня.

Вона зазначила: щонайменше 95% дітей повинні бути вакциновані. Щепленнями займається первинна мережа медзакладів – пологові будинки, а також кабінети щеплень в центрах сімейної медицини для тих, хто ще не був вакцинованим. Проте, задля імунітету ввести вакцину потрібно на другий день після народження.

«Другим фактором є здоровий спосіб життя: правильне харчування, дотримання розпорядку дня, достатньо відпочинку. Також варто знати симптоми хвороби, аби своєчасно пройти профілактичне обстеження і не запустити форму туберкульозу. Дітей, які кашляють чи мають захворювання бронхолегеневої системи, обов’язково потрібно лікувати до повного одужання», – сказала вона.

За словами лікарки, туберкульоз може бути не лише в легенях, хоча це й найпоширеніша форма хвороби. Захворювання може проявитись у кістках, нирках, будь-де. Тож варто слідкувати за станом дитини та звертатись до медиків одразу, як тільки проявляються симптоми туберкульозу.

Найпоширенішими симптомами туберкульозу у дітей є (дані ЦГЗ):

  • кашель, особливо якщо він постійний і не минає;
  • тривала гарячка з нічним потовиділенням чи без;
  • погане харчування або анорексія;
  • втрата ваги або погана прибавка у вазі;
  • незвична стомлюваність, зниження грайливості або зниження активності.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024