У Рівному зареєстрували третій випадок підшкірного дирофіляріозу

06 Грудня 2023, 11:48
У Рівному зареєстрували третій випадок підшкірного дирофіляріозу 868
У Рівному зареєстрували третій випадок підшкірного дирофіляріозу

Рівнянин на початку осені помітив у себе справа на голові невеличку пухлину, котра зовсім його не турбувала. Однак, через три місяці, коли це утворення почервоніло, звернувся до лікаря. 

Після обстеження та оперативного втручання з-під шкіри пацієнта виділили дорослу дев’ятисантиметрову самичку нематоди Dirofilaria repens, яка була жива й досить активно рухалась. Нині хворий почувається задовільно, в осередку захворювання проводять комплексне епідеміологічне обстеження, повідомляють на фейсбук-сторінці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

У такій клінічній картині підшкірного дирофіляріозу прослідковують цікаву закономірність — вже третій хворий поспіль не відмічав таких характерних проявів хвороби, як свербіж, печіння, міграцію паразиту під шкірою; відсутні були й алергічна реакція та больові відчуття.

Медики додають, що це 48 випадок місцевого підшкірного дирофіляріозу на Рівненщині з 2005 року, часу першої його фіксації серед людей. Випадки цього захворювання реєструють щороку й прогнозують надалі, адже ризик виникнення й поширення його серед населення є досить великий. Сприяє цьому висока захворюваність на дирофіляріоз серед собак, котів та диких м’ясоїдних тварин, які є джерелом інфекції, широкий видовий спектр комах — специфічних переносників цієї інвазії (кровосисні комарі всіх видів, мошки, блохи, ґедзі та кліщі), а також відсутність специфічної профілактики серед людей.

Що робити для профілактики:

  • Проводьте своєчасну дегельмінтизацію тварин та захист від укусів кровосисних комах у будь-яку пору року
  • Пам’ятайте, активність деяких членистоногих навіть взимку не зменшується, а циркуляція мікрофілярій серед комарів Рівненщини нами встановлена та підтверджена
  • Подбайте про антимоскітні сітки, зокрема й на виходи вентиляційних каналів взимку
  • Унеможливте виплід комарів у своїх оселях та з радісним настроєм і спокоєм у душі очікуйте на переможний для нашої країни рік!
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024