На Рівненщині 378 лікарів надають послуги з ментального здоров’я

16 Грудня 2023, 12:43
На Рівненщині 378 лікарів надають послуги з ментального здоров’я 511
На Рівненщині 378 лікарів надають послуги з ментального здоров’я

У Рівненській області продовжують  працювати над тим, аби спростити доступ громадян до психологічної допомоги. 

На сьогодні послуги з ментального здоров’я безкоштовно надають на первинному, вторинному та третинному рівнях. Загалом у майже 150 медзакладах, повідомляють на сайті Рівненської ОДА. 

«Нині в області 378 лікарів можуть надавати послугу з ментального здоров’я. Серед них – сімейні лікарі, психіатри, педіатри, терапевти та психологи. Всеукраїнська програма ментального здоров’я стає ближчою та доступнішою. Лікарі продовжують вчитися, адже такий фахівець потрібен у кожній громаді», – прокоментував в.о. голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Сімейні лікарі, які пройшли навчання mhGAP, можуть допомагати пацієнтам, що мають порушення сну, апетиту, депресію. А за необхідності – направити до профільного фахівця. Також на Рівненщині працює Центр ментального здоров'я.

Тим часом останнє дослідження Gradus Research, проведене в жовтні 2023 року, показало, що серед основних скарг на ментальне здоров’я українці зазначають тривожність, напругу (53 %) і порушення сну (50 %). 

Про це йшлося під час зустрічі із заступниками голів ОВА та регіональними координаторами Всеукраїнської програми ментального здоров’я за участю першої леді України Олени Зеленської.

«Мусимо долати не лише наслідки воєнного стресу, але й суспільні упередження. Ми припускали, що найбільше їх у людей старшого віку. Але з опитування до третього Саміту перших леді та джентльменів із подивом дізналися, що молодь теж уникає розмов про ментальне здоров’я з фахівцями. Молоді люди до 24 років виявилися згідно з тим самим дослідженням ще більш вразливими до стресів, ніж старші», – говорить Олена Зеленська.

Перевірити, чи є серед медичних закладів, які надають першу психологічну допомогу, ваш, можна на інтерактивній мапі. (https://bit.ly/40zPlA1) Або ж ці дані допоможуть знайти оператори гарячої лінії НСЗУ за номером 16-77.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024