На Рівненщині хочуть підвищити вартість проїзду в маршрутках

20 Грудня 2023, 14:07
На Рівненщині хочуть підвищити вартість проїзду в маршрутках 788
На Рівненщині хочуть підвищити вартість проїзду в маршрутках

В деяких регіонах України підвищують тариф на проїзд міжміськими та міжобласними автобусами. 

На Рівненщині поки тариф залишається у вартості 1,60 гривні за кілометр, однак підвищення також планують. Про причини в етері «Суспільне.Спротив» розповів президент ГО «Союз перевізників України», рівнянин Валентин Демчук.

Він зазначив, що зараз тариф мінімальний й повідомив причини ймовірного зростання:

«Насамперед подорожчали паливно-мастильні матеріали. Із запчастинами так само — мало того, що вони подорожчали, то їх ще й не вистачає, проблема у їхній доставці в Україну. З 1 січня піднімуть мінімальну заробітну плату, а з 1 квітня вона ще збільшиться й буде вже 8 000 гривень, сьогодні — це 6 700. Це основні проблемні моменти, які спонукають до підвищення тарифу».

З його слів, рішення щодо підвищення цін на перевезення приймає область:

«Зараз перевізники готують розрахунки, будуть подавати до управління інфраструктури, а ті будуть вивчати, дивитися, наскільки вони обґрунтовані й після цього прийматимуть рішення про встановлення тарифу. Я не думаю, що він буде більше, ніж 2 грн/км у нас в Рівненській області».

На сьогодні перевізники не мають компенсації за перевезення пільговиків, однак законодавство передбачає пільгове перевезення до 60% людей, які мають таке право, додав Валентин Демчук. Перевізники звернулися до Міністерства інфраструктури та Кабміну з проханням роз'яснити ситуацію:

«Як її роз'яснити, як жодним законом не передбачаються кошти для компенсацій таких перевезень? А у перевізника є лише обов'язок возити таких пасажирів. Компенсація не передбачається й ніколи не передбачалось, хоча деякі обласні ради приймали рішення і в невеликих обсягах, приблизно 10-20%, перевізнику все-таки виплачувалось. Але на сьогодні компенсація фактично зупинилась.

У середині грудня в.о. мера Рівного Віктор Шакирзян повідомив, що у 2024 році приватним перевізникам обмежать компенсацію за перевезення пільговиків. З 99 мільйонів гривень, які вказані в розрахунках, зможуть виділити не більше десятої частини від цієї суми. Це пов'язано зі збільшенням допомоги для Збройних сил України.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024