У громаді біля Рівного зафіксували вогнище пташиного грипу

05 Січня 2024, 09:23
У громаді біля Рівного зафіксували вогнище пташиного грипу 790
У громаді біля Рівного зафіксували вогнище пташиного грипу

Держпродспоживслужба зафіксувала перший випадок пташиного грипу у перелітних птахів на Рівненщині. У Корнинській громаді оголосили карантинні обмеження, до зони спостереження увійшло Рівне та низка сіл.

Голова Корнинської тергромади Роман Горбатюк-Василейко у коментарі Суспільному розповів, що загинули вісім лебедів, про що повідомила місцева жителька:

«У районі водонасосної станції, яка належить до управління водного господарства, на водоймі осушувальної системи, жінка виявила декілька мертвих лебедів. Я повідомив Держпродспоживслужбу і власника цієї водойми, виїхали на місце. Держпродспоживслужба три тіла лебедів відібрала на дослідження, відібрали воду на аналіз. Вони вилучили ці тіла і відповідно до процедури їх знищили».

Він додав, що скарг від жителів Корнина про загибель чи хворобливість свійської птиці не було, а ветеринарні працівники 2 січня зробили обхід прилеглих вулиць.

Начальник Держпродспоживслужби в області Володимир Лазарчук зазначив, що це перший випадок захворювання перелітної птиці в області:

«Шлях перельоту зазвичай йде через поліську зону. У зв'язку з потеплінням, у нас є багато лебедів на території Рівненської області. Це перший випадок, тому ми провели відбір пат-матеріалу, відправили його у Франківську регіональну лабораторію, де підтвердили грип птиць. Карантин може тривати до двох від'ємних результатів, це протягом 21 дня».

Які карантинні заходи ввели

У селі затвердили комплексні заходи для ліквідації спалаху грипу птиці.

Оголосили неблагополучною зоною водойми та узбережжя осушувальної системи «Загороща» в таких межах:

  • на схід, до адміністративної межі села Корнин,

  • на захід, до адміністративної межі смт Квасилів,

  • на північ, до адміністративної межі села Корнин,

  • на південь, до адміністративної межі села Загороща.

Визначили буферну зону в радіусі 3 км, до якої увійшли:

  • село Загороща;

  • східна частина Здолбунова;

  • Квасилів;

  • мисливські угіддя Рівненської ФМСУ.

Також оголосили зону спостереження в радіусі 10 км, до неї увійшли:

  • Копиткове, Новомильськ, Степанівка, Богдашів, Кошатів, Ільпінь, Орестів та Здолбунів;

  • Здовбиця, Урвенна, Лідаво, Івачків;

  • Тайкури, Порозове, Колоденка;

  • Глинки, Біла Криниця, Кругле;

  • Рівне.

  • мисливські угіддя Федерації мисливського собаківництва України та товариства мисливців та рибалок.

У буферній зоні за птицею будуть проводити постійний клінічний нагляд як на фермах, так і в особистих господарствах. Звідти заборонили вивозити птицю, інкубаційні яйця, продукти птахівництва, корм, обладнання та послід.

Вивозити птицю з домашнього господарства можна лише після дозволу інспектора ветеринарної медицини.

На території громади заборонили проведення ярмарків, виставок, базарів чи інших місць скупчення птиці, а також випускати дику птицю, яка розводиться в неволі, для поповнення поголівʼя дичини.

Що таке пташиний грип

Грип пташиний — різновид грипу, що уражає птахів (особливо сприйнятливі кури та індички), а також деякі види ссавців. Хворобу спричинюють 16 субтипів вірусу грипу типу А. Вірус ідентифіковано в Італії на початку XX століття.

Пташиний грип є інфекційним захворюванням, яке може бути шкідливим для птахів і людей. Хоча ризик передачі вірусу від птахів до людей є низьким, варто дотримуватись заходів безпеки, особливо при контакті з інфікованою птицею або їх продуктами.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024