Бюджет Рівного орієнтуватимуть на підтримку Збройних сил України

14 Січня 2024, 14:48
Бюджет Рівного орієнтуватимуть на підтримку Збройних сил України 665
Бюджет Рівного орієнтуватимуть на підтримку Збройних сил України

Доходи міста в цьому році якщо і зростуть, то не набагато. Адже кошти, що надходили Рівному від податку на зарплати військових, тепер заберуть до держбюджету, а це — щонайменше пів мільярда гривень. 

Втім, не все так песимістично, і міська влада розраховує, що річний бюджет громади у 2024-му становитиме майже три з половиною мільярди гривень. Тобто не дуже відрізнятиметься від того, що було торік. Як і завжди, левову частку «з’їсть» оплата праці та нарахування на неї, а решта — піде на комуналку, субсидії підприємствам і організаціям та інші міські програми й потреби, пише «РВ».

«Бюджет за доходами та видатками становить 3 мільярди 426 мільйонів гривень. Порівняно з плановими цифрами 2023 року доходи бюджету в нас зросли всього на 4,6 мільйона гривень. Видатки зменшилися майже на 500 мільйонів гривень. До бюджету включена освітня субвенція 634,3 мільйона гривень до коштів субвенції ми включили 37,2 мільйона гривень на покриття незабезпеченості із заробітної плати вчителів. Міські програми в проєкті бюджету заплановано в розмірі 1,2 млрд грн. Потрібно наголосити на тому, що 100 млн грн, — а це 4% від надходження ПДФО, спрямовано на програму соцекономрозвитку, на енергоносії для підприємств теплопостачання та водопостачання і надання їм матеріальної допомоги. Резервний фонд бюджету заплановано в обсязі 26 мільйонів гривень. Місто запланувало і надає 1,3 мільйона гривень субвенції обласному бюджету й один мільйон бюджету Рівненського району», – каже начальник міського управління бюджету та фінансів Віктор Шульга.

Своєю чергою в.о. міського голови Рівного Віктор Шакирзян додав, що головний акцент бюджету наступного року — підтримка Збройних сил України. Крім того, депутати прийняли Програму забезпечення квадрокоптерами цивільного призначення підрозділів територіальної оборони, військових частин Збройних сил України, інших оборонних та правоохоронних органів України на 2024-2025 роки. Загалом програма передбачає фінансування в розмірі 500 мільйонів гривень. Важливо, що першу частину коштів за цією програмою вже виділили — 50 мільйонів гривень. Крім того, за іншими програмами на потреби, пов’язані з питаннями оборони, Рівнерада виділила ще 42,8 мільйона гривень.

Отож Рівне та Квасилів розраховують самі «заробити» понад 1,6 млрд від податку та збору на доходи фізичних осіб, іще 450 мільйонів дасть єдиний податок, а акцизи принесуть 297,6 мільйона гривень. Решту доходів планують отримати від різних джерел, як-от штрафів, оренди, туристичного збору, плати за землю і нерухомість та іншого. Також можна розраховувати на цільові субвенції з державного бюджету.

Якщо говорити про видатки на конкретні галузі, то орієнтовно 1,8 млрд гривень потребує освіта, 463,5 млн — ЖКГ, самі органи місцевого самоврядування — 217,6 млн. На будівництво, транспорт, зв’язок телекомунікації та інші програми — 293,2 млн. Понад 159 млн — для охорони здоров’я, а майже 150 млн — на соцзахист. Окрім того, на культуру і мистецтво можуть спрямувати 93,5 млн, а на фізичну культуру і спорт — 81,7 млн, ще 76,4 млн грн — на захист населення і територій від надзвичайних ситуацій та громадську безпеку, 5 млн піде на сферу державного управління та 2,3 млн — на міжбюджетні трансферти.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024