Білівське городище повернуть у державну власність

18 Січня 2024, 12:16
Білівське городище 822
Білівське городище

Господарський суд Рівненської області задовольнив позовні вимоги Рівненської окружної прокуратури та зобов’язав орган місцевого самоврядування повернути державі земельну ділянку історико-культурного призначення, вартістю 38,5 мільйонів гривень.

Йдеться про відоме на Рівненщині Білівське давньоруське городище, яке вже стало туристичним магнітом для любителів ландшафтів та фотографії. Це пам’ятка археології національного значення, розташована на території Зорянської громади неподалік села Білів. Як об’єкт історії та культури Х–ХI ст. городище перебуває під особливою охороною держави, а землі під ним не підлягають передачі з державної до комунальної або іншої форми власності, повідомляють у прокуратурі.

Водночас прокурори встановили, що, попри законодавчу заборону, на підставі матеріалів інвентаризації, земельну ділянку площею 1,8 гектара, яка знаходиться в межах охоронної зони пам’ятки, віднесли до земель сільськогосподарського призначення державної власності та безпідставно передали із державної у комунальну власність громади.

З метою недопущення знищення пам’ятки археології у результаті обробітку земельної ділянки, окружна прокуратура звернулась до суду з відповідним позовом. 

Заходи щодо фактичного повернення землі на користь держави будуть вжиті після набрання судовим рішенням законної сили.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024