Ціна незалежності: у Рівному відкрили виставку портретів полеглих воїнів «Азову»

18 Січня 2024, 21:36
У Рівному відкрили виставку портретів полеглих воїнів «Азову» РЕПОРТАЖ 1282
У Рівному відкрили виставку портретів полеглих воїнів «Азову»

У Рівному вшанували пам’ять військових полку «Азов», які боронили Маріуполь від російських окупантів.

Захід пройшов 18 січня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Висловити вдячність захисникам та захисницям прийшли їхні рідні, друзі та небайдужі рівняни, серед них і журналістка Район.Рівне.

Рівне – девяте за рахунком місто, де експонують виставку «Азов. Янголи Маріуполя» із світлинами та біографіями «азовців», які загинули під час оборони міста.

«24 лютого 2022 року нам казали, що у нас немає шансів, але ми вже 694 днів чинимо супротив ворогу, який набагато більший за чисельністю солдатів і зброї. У нас ще не було достатньо військової техніки, але знайшлися сміливці, які готові були зупинити танки голими руками і закрити собою рідну землю. За ці дні ми змінили історію, змінилися самі, весь світ дізнався, хто такі українці. Ми зрозуміли, що попри допомогу і підтримку світу, ніхто, крім нас, не буде виборювати нашу незалежність. Сьогоднішня зустріч присвячена символам українського супротиву, які ненависні ворогу – бійцям окремого загону спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України», – каже директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига.

Виставка «Азов. Янголи Маріуполя»

Відвідувачі виставки відшукують своїх знайомих та близьких на портретах і часто не можуть стримати сліз.

Ініціатором та співорганізатором виставки стала Громадська організація «Родина загиблих захисників України «Серце назовні». Авторкою та організаторкою експозиції є Віра Литвиненко – мама полеглого бійця з позивним «Вектор».

«Сьогодні на в'їзді в Рівне ми зустріли велику процесію з прапорами. Усі міста, мабуть, уже зустрічають такі колони, з пошаною і повагою стають на коліна, виходять з машин, магазинів і домівок. Слава Богу, формується ветеранська повага до загиблих захисників. Цією виставкою ми хочемо нагадувати, якою ціною ми виборюємо свою незалежність, скільки молодих, красивих, сповнених мрій і надій людей гине за наш спокійний сон», – пояснює пані Віра.

Віра Литвиненко

Мама «азовця» каже, що виставки проводить не для родин, а для тих людей, кого ще не зачепила війна, і для молодого покоління.

«18 років наймолодшому хлопцю на цих портретах. Він загинув під час оборони Маріуполя. Треба, щоб молоде покоління виховувалось на подвигу цих молодих людей. Ми хочемо, щоб наших героїв пам'ятали, щоб ви пам’ятали не тільки героїв полку «Азов», а й ваших сусідів, друзів, братів», – каже Віра Литвиненко.

Виставка «Азов. Янголи Маріуполя»

Організаторка виставки закликає фінансово допомагати бійцям, адже «азовці» воюють на найгарячіших напрямках фронту і потребують зброї, щоб помститися за полеглих побратимів.

Пані Віра наголошує – хотіла б, щоб виставку відвідали якомога більше учнів та студентів Рівного, щоб молоде покоління знало тих, хто поліг за нашу свободу.

Олександр Коваль

Цю ідею підтримує і очільник Рівненської обласної державної адміністрації Олександр Коваль.

«Я впевнений в тому, що це ціна нашої історії. Те, на чому ми маємо будувати нове суспільство. Кожна людини, яка тут зображена, і кожен, хто сьогодні загинув –  не просто герой. Це та людина, на прикладі якої ми маємо виховувати наших дітей. Для свого сина я точно ставлю це в  пріоритет. Ця самовідданість – це те, що дозволяє нам сьогодні бути тут – не під кулями й вибухами».

Присутні пригадують історію формування батальйону «Азов», боротьбу з диверсійними групами на околицях Маріуполя на початку травня 2014, боротьбу з російськими окупантами в зоні АТО, оборону Маріуполя на початку повномасштабного вторгнення та подальшу трансформацію «Азову» у бригаду спеціального призначення Національної гвардії.

Виставка «Азов. Янголи Маріуполя»

Організатори пропонують переглянути відео, на якому новобранці «Азову» складають присягу на вірність народу України.

Як нагадує Олександр Булига, бійці «Азову», опинившись в оточенні, не лише відбивали атаки росіян, а і допомагали цивільним маріупольцям – ділилися з ними їжею, водою та ліками. Чимало маріупольців знайшли прихисток у Рівному й також прийшли вшанувати память своїх захисників.

 «Ми вклоняємося матерям, рідним, тому що більшість маріупольців знають ціну того, що хлопці поклали своє життя, щоб ми могли зараз жити, працювати і підтримувати нашу Україну. Віримо в те, що відбудуємо місто, але ніколи не повинні забувати, якою ціною», – каже керівник центру підтримки переселенців «Я – Маріуполь» Богдан Дужик.

Богдан Дужик

На виставці є портрети і військових з Рівненщини, як-от Ігоря Усачова з Рокитного. А також двох друзів-рівнян – Костянтина Друзя та Віталія Семчука.

«Вони не були однолітками, але дружили. Віталій перший пішов воювати у складі полку «Азов». Тільки закінчивши школу, Костя побіг за ним. Щодня діти, які йдуть в школу, бачать посмішки цих двох ангелів, тому що вони дивляться на них з меморіальної дошки. Цей погляд щодня дає розуміння дітям, що таке Україна і яка велика її ціна. Вдячність, доземний уклін родинам, які заплатили надзвичайно високу ціну. Наша справа – не дати, щоб ця ціна була зменшеною, щоб ті діти, які зараз навчаються, жили в мирній, незалежній Україні», – підкреслює директорка ліцею №12, в якому навчалися бійці, Тетяна Луцюк.

Тетяна Луцюк

Серед деяких експонатів – нагороди, премії та видруковані останні особисті повідомлення військових.

«Мамо, сподіваюсь з вами все в порядку. Люблю тебе і тата. Якщо прийшло це повідомлення, то скоріш за все, мене вже немає. Пробачте мене за все, знайте, що я вас дуже сильно любив і цінував, хоча можливо і погано виражав це. І я знаю, що ви мене також любили. Головне не плачте, тримайтеся разом, вірю в те, що війна закінчиться і все буде добре», – писав Віталій Семчук із позивним «Рут», що полетів в повністю оточений Маріуполь, щоб допомогти побратимам.

Виставка «Азов. Янголи Маріуполя»

Рівненський бандурист Назар Волощук виконує на честь воїнів «Баладу про Маріуполь». Кадри зі зруйнованого міста та світлини бійців розчулюють усіх, хто прийшов віддати шану загиблим.

«Ворог хотів знищити «Азов» в Маріуполі, але зараз полк виріс і став бригадою особливого призначення Національної гвардії України. З ветеранів Азову і добровольців створена 3 Окрема штурмова бригада. Тепер «Азов» – це не тисяча бійців, а десятки тисяч. Вони навчаються і нищать ворога на всіх ділянках фронту», – підсумовує Олександр Булига.

А жителі міста Марії наголошують – Маріуполь був, є і буде українським містом. Вшанувати захисників та захисниць рівняни зможуть, відвідавши виставку, яка триватиме до 21 лютого у Рівненському краєзнавчому музеї.

Рідні полеглих воїнів «Азову» на виставці «Азов. Янголи Маріуполя» у Рівному

Олександр Булига

Назар Волощук

Виставка «Азов. Янголи Маріуполя»

Виставка «Азов. Янголи Маріуполя»

Виставка «Азов. Янголи Маріуполя»

Виставка «Азов. Янголи Маріуполя»

Виставка «Азов. Янголи Маріуполя»

Виставка «Азов. Янголи Маріуполя»

Виставка «Азов. Янголи Маріуполя»

Виставка «Азов. Янголи Маріуполя»

Виставка «Азов. Янголи Маріуполя»

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024