Рівненщину чекає аудит Мінкульту: до чого готуватися громадам

03 Лютого 2024, 14:22
Рівненщину чекає аудит Мінкульту: до чого готуватися громадам 1096
Рівненщину чекає аудит Мінкульту: до чого готуватися громадам

На цьому наголосив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш під час засідання Ради громад.

Одне із питань порядку денного стосувалося рішення обласної ради від 10.04.2023 року №699 «Про питання заборони Української православної церкви (московського патріархату) та скасування рішень виконавчого комітету Ровенської обласної ради народних депутатів, що стосуються реєстрації статутів та передачі культових будівель релігійним громадам Української православної церкви (московського патріархату)», йдеться на сайті облради. 

У січні цього року обласна рада надіслала всім 64 громадам лист із переліком об’єктів культурної спадщини. За даними Управління культури й туризму облдержадміністрації, в області налічується 163 об’єкти КС місцевого значення і 44 – національного. Тож обласна рада звернулася до громад з проханням надати актуальну інформацію про місцеперебування будівель, власників та балансоутримувачів цих об’єктів, а також землі під ними.

У підсумку, 26 громад взагалі не відповіли. Це Дубенська, Клесівська, Старосільська, Острожецька, Підлозцівська, Повчанська, Привільненська, Семидубська, Шпанівська, Мирогощанська, Миляцька, Локницька, Козинська, Каноницька, Здовбицька, Дядьковицька, Вирівська, Боремельська, Варковицька, Бокіймівська, Березівська, Бабинська, Антонівська, Степанська, Демидівська та Ярославицька.

Ще 38 громад відреагували, але здебільшого відповіді були неповні або формальні. Водночас, Соснівська, Малинська, Вербська, Городоцька, Олександрійська та Смизька ТГ подали вичерпні дані.

Звертаючись до голів громад, голова облради Андрій Карауш наголосив:

«Тут не йдеться про боротьбу з вірою, це не про те, що когось треба брати за бороду, виводити з церкви і її зачиняти на замок. Питання стосується всіх конфесій, які користуються пам’ятками. На жаль, ситуація дійшла до межі повного безладу. І потім  - десь з’являється гараж в історичному валу, хтось город із садком посадив, бо так захотів, або добудували незрозуміло що. Окреме питання – майно у цих культових спорудах», - роз’яснив Андрій Карауш.

Крім того, цьогоріч Рівненщина проходитиме аудит Міністерства культури та інформаційної політики України щодо реєстру цих пам’яток. Тому обласна рада спільно з управлінням культури й туризму ОДА ініціюватиме навчання для фахівців у громадах, які відповідають за ці питання.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024