На Рівненщині зросла кількість хворих на кашлюк

14 Лютого 2024, 19:14
На Рівненщині зросла кількість хворих на кашлюк 641
На Рівненщині зросла кількість хворих на кашлюк

Від початку 2024 року медики спостерігають ріст захворювання на цей недуг серед дітей, передусім раннього віку. 

Лише в січні до Рівненської обласної дитячої лікарні звернулися вісім пацієнтів з діагнозом кашлюк, які потребували госпіталізації. Наймолодшому пацієнту – 20 днів, йдеться на сайті Рівненської обласної ради. 

До прикладу у 2023 році дітей, які хворіли на кашлюк, було 24. А роком раніше – лише один пацієнт.

Як роз’яснюють фахівці відділення педіатрії №1 РОДЛ – єдиного на Рівненщині, яке приймає дітей хворих на інфекційні недуги, кашлюк – це інфекційне захворювання, яке вражає дихальну систему і проявляється сильними нападами кашлю. Особливо небезпечна ця хвороба для немовлят до 1 року. Адже може протікати з зупинками дихання.

Тож лікарі радять бути пильними до ранніх симптомів кашлюка, які схожі на звичайну застуду: нежить, чхання і періодичний сухий кашель.

Через два тижні після появи перших симптомів розвиваються тяжкі напади кашлю: короткі кашльові поштовхи, які виникають один за одним без перепочинку, після них слідує глибокий вдих зі свистячим звуком, виділення мокротиння, почервоніння обличчя зі сльозотечею. Посилюється цей стан у нічний час.

Водночас медики наголошують, що єдиним надійним захистом від кашлюка є вакцинація відповідно до календаря щеплень. В Україні діток вакцинують чотирма дозами: у 2, 4, 6 та 18 місяців.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024