На Рівненщині безкоштовно надають психологічну підтримку ветеранам та членам їхніх сімей

20 Лютого 2024, 11:29
На Рівненщині безкоштовно надають психологічну підтримку ветеранам та членам їхніх сімей 316
На Рівненщині безкоштовно надають психологічну підтримку ветеранам та членам їхніх сімей

На Рівненщині практикують надання психологічної допомоги у форматі «однаковий досвід». 

Нині фахівці працюють з двома групами – це власне військові, а також дружини та матері захисників. Основна мета таких груп – це підтримка та допомога зі складними станами і ситуаціями, повідомляють на сайті Рівненської ОДА. 

Військовий психолог, ветеран ЗСУ Максим Чубик пояснює, що така практика дуже дієва, адже слова «я тебе розумію…» мають право говорити лише ті, хто мав подібний досвід. Під час занять люди діляться своїми практиками про те, як вони впоралися з емоційним станом і показують на власному прикладі, як жити далі. 

Нагадаємо, така допомога на Рівненщині надається як онлайн, так і в офлайн форматах. Заняття груп підтримки проводяться в рамках проєкту #ВартоЖити

«Важливо напрацювати чіткі інструменти для соціалізації ветеранів та членів їхніх сімей. На сьогодні існує достатньо конкретних механізмів для підтримки захисників. Необхідно комплексно та найважливіше – кваліфіковано їх застосовувати», – зазначила начальниця Управління у справах ветеранів Департаменту соцполітики Рівненської ОДА Марина Корольова.

Максим Чубик також додав, що загалом чоловіки звертаються дуже рідко, адже серед мужніх воїнів досі поширений стереотип, що з усім можна впоратися самому. Жінки, навпаки, більше довірять психологам і охоче йдуть на контакт. Також він зауважив, що під час занять існують чіткі правила і STOP-теми. 

«Наше суспільство все ще за звичкою намагається триматися подалі від психотерапевтів, психологів, психіатрів, - все це змішане у головах і викликає захисну реакцію: «Я не піду. З моєю психікою все гаразд». Та це не так, бо війна ламає як долі, так і душі. Всі люди у пікселі знають, що те все побачене залишається всередині. Немає ніякого сорому у тому, щоб говорити із кардіологом про проблеми з серцем, немає ніякого сорому і у тому, щоб говорити з фахівцем про проблеми з душею. І це працює, це рятує», – сказав Максим Чубик.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024