На Рівненщині землю фермерському господарству передавали з порушеннями

03 Березня 2024, 09:31
На Рівненщині землю фермерському господарству передавали з порушеннями 465
На Рівненщині землю фермерському господарству передавали з порушеннями

Прокурори Рівненської області виявили непоодинокі факти, які свідчать про незаконне виведення у приватну власність окремими сільгоспвиробниками земель вказаної категорії. 

Зокрема, з’ясували, що при вступі до фермерських господарств їх члени земельні ділянки не вносили та попередньо в користування для створення таких господарств не отримували. Про це йдеться у повідомленні пресслужби обласної прокуратури. 

Водночас згідно з законодавством та судовою практикою, якщо член фермерського господарства не отримував у користування земельну ділянку для його створення, а лише увійшов до складу членів цього господарства, він при виході з нього не має права отримати у власність земельну ділянку із земель, які перебувають у власності чи користуванні фермерського господарства.

Тобто, за цією «схемою», окремі громадяни з близького оточення  керівників таких суб’єктів господарювання отримували ділянки коштом земель, які перебували у постійному користуванні фермерського господарства, і на які такого права не набули через вимоги законодавства.

Наразі, з метою повернення незаконно отриманих земель у комунальну власність, прокурорами до господарського суду вже пред’явлено 18 позовів в інтересах держави до фізичних осіб, які отримали земельні ділянки всупереч закону. Йдеться, зокрема, про 50 гектарів землі на території Рівненського району.

Крім того, прокурори вивчають правомірність безоплатного отримання ще близько 150 гектарів земель членами інших господарств. 

Слід зазначити, що у разі відсутності у ФГ потреби у використанні  таких земельних ділянок, вони в законний спосіб могли бути продані органом місцевого самоврядування на аукціоні або передані в оренду, забезпечивши надходження до бюджету. Щобільше, цю землю могли отримати сім’ї військовослужбовців, які захищають чи захищали нашу країну.

Тому, звертаємось до всіх свідомих громадян з проханням, якщо вам відомі аналогічні факти неправомірної чи сумнівної передачі у власність або користування земель, просимо повідомляти про це органи прокуратури.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024