На Рівненщині оштрафували трьох паліїв сухої трави

06 Березня 2024, 17:13
На Рівненщині оштрафували трьох паліїв сухої трави 522
На Рівненщині оштрафували трьох паліїв сухої трави

Щороку восени та навесні розпочинається сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток. Проте таке спалювання є незаконним і тягне за собою адміністративну відповідальність. 

Стаття 77.1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає штрафи за «самовільне випалювання рослинності або її залишків», повідомляють на сайті Рівненської ОДА. 

«Тобто, якщо в домогосподарствах чи наземних запасах сільськогосподарського призначення люди випалюють суху рослинність, чагарники тощо – передбачається адмінвідповідальність. Мінімальний штраф на громадянина України – 3 060 гривень», – зауважив старший інспектор відділу по роботі зі стратегічно вибухопожежонебезпечними об’єктами та застосування санкцій Головного управління ДСНС України у Рівненській області Андрій Циберьов.

Торік на Рівненщині зафіксували 14 випадків пожеж в екосистемах, на відкритій території – 345. Показники досить значні, адже вони негативно впливають на ситуацію загалом в області. 

Цьогоріч вже теж є випадки випалювання сухої рослинності, проте немає випадків пожеж в екосистемах.

«З 1 березня розпочали свою активну роботу рейдові групи. Вони моніторять населені пункти. У  разі встановлених фактів, притягують винних до відповідальності. Вже склали три протоколи», – розповів Андрій Циберьов.

Спалювати рослинність заборонено не просто так. Адже гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Також руйнуються всі поживні речовини, які є в ґрунті. 

Окрім того, в процесі горіння виділяються небезпечні речовини, що призводять до проблем зі здоров'ям у людей. Зокрема, можуть розвиватися онкозахворювання.

Навіть невелике загоряння на городі може перекинутися на траву, а звідти – на торфовища, ліси. За кілька десятків секунд загоряються гектари. Людина вже не може контролювати ситуацію.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024